Hvilken varmepumpe skal man velge

Det finnes i prinsippet tre typer varmepumper på markedet, i tillegg til de forskjellige merker og modeller. Det er luft-til-luft-varmepumper, vann-til-luft-varmepumper og vann-til-vann-varmepumper.

Hva er egentlig forskjellen og hva bør man velge?

La oss se på hva som er forskjellen
I utgangspunktet følger alle varmepumper samme prinsipp. De består av et anlegg med et lukket system som henter energi fra en kilde med en gitt temperatur, sirkulerer den opp, og fører den over til en annen kilde.

Navnet på hver enkelt system sier ganske mye i seg selv.

En luft-til-luft-varmepumpe omformer kald luft som finnes på utsiden av huset til varm luft på innsiden av huset. Ganske likt prinsippet til et kjøleskap.

Luft-til-vann-varmepumper gjør mye av det samme som en luft-til-luft-varmepumpe, men istedenfor å kun varme opp luften ute og blåse den inn i huset via en vifte flyttes varmen over til et vannbårent system inne ved hjelp av en plateveksler, og fordeler denne varmen via et vannbårent gulvsystem, radiatorer eller viftekonvektorer.

En væske-til-vann-varmepumpe også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme.

Stor forskjell i kostnad
Disse tre ulike prinsippene for varmepumpe har veldig ulik installasjonskostnad ved at de er veldig ulik i hvor mye endringer de krever både i hus og grunn.

Mens man i væske til vann må ha en større installasjon ute i naturen trenger man særs lite endring ved en luft-til-luft-installasjon.

Hva bør man velge?
Hvilken varmepumpe man skal velge er veldig individuelt fra hus til hus og sted til sted. De fleste som installerer en varmepumpe i ettertid, velger luft-til-luft ved at det krever mist endring og er rimeligst.

Mens de to øvrige systemene blir oftere vurdert brukt på ny-oppføringer av bygg hvor man må gjøre endringer i grunnen uansett.

Finansiering
Det å gå til anskaffelse av en varmepumpe, uansett hvilken type man velger er en litt større investering. Noen ganger trenger man en finansiering for å få dette til, og da kan et forbrukslån være en løsning. Dette kan enkelt skaffes via internett. Du kan se nærmere på online forbrukslån på Primebank.org.

Et forbrukslån har ofte betingelser som dette eller tilsvarende: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.