Hvordan bli digital nomade

Liker du å jobbe på nettet med ting som for eksempel grafisk design? Da kan du få en spennende tilværelse som digital nomade, og her får du tips til hvordan du kan gjøre det!

Har du hørt om digitale nomader? Det er en type frilansere som jobber innenfor blant annet grafisk design, digital rådgivning og innholdsproduksjon. Man har all kontakt med oppdragsgivere gjennom internett og har dermed ikke behov for fysisk kontor eller en fast adresse. Man kan i praksis sitte på Bali og jobbe med oppdrag fra Norge. For mange er dette selve drømmescenarioet, av mange årsaker.

Man slipper å forholde seg til sjefer og kollegaer. Man kan jobbe på hvilket tidspunkt man skulle ønske og det er ingen som har noe å si på din arbeidstid. Men hvordan starter man?

Hva kan du?
Det første du må gjøre er å kartlegge din kompetanse. Hva har du gjort så langt, og hva kan du bruke av det du har gjort? Når du har kartlagt din kompetanse må du finne ut hva det er du ønsker å drive med. Er det noe du mangler kompetanse på kan det være lurt å skaffe seg noen kurs slik at du har et godt utgangspunkt.

Bygg CV
I begynnelsen kan det lønne seg å gjøre noen jobber gratis eller for veldig lav lønn slik at du får bygget deg opp en portefølje som du kan bruke til å skaffe kunder senere. Her er det også en del ting du bør tenke på. Om du for eksempel skriver tekster om Royal Vegas online casino, så husk at det er ikke de som er din arbeidsgiver. Som regel får du tekstoppdragene gjennom en oppdragsgiver som jobber med digital markedsføring og da er dette din oppdragsgiver som du fører på CV.

Husk også at du skal ikke skrive hvert enkelt oppdrag, du skriver opp periodene du har jobbet med de forskjellige, og om de fremdeles er kunder hos deg, skriver du at det er et pågående samarbeid. Glem ikke å sette opp en hjemmeside hvor du tilbyr dine tjenester. Vær synlig på Linkedin.

Registrer deg på frilanstjenester
Dette er en god måte å skape blest om deg selv på. Registrer deg på de forskjellige sidene der du tror det er sjanse for at du får oppdrag. Men her kommer også en veldig viktig ting, nemlig prissetting. Spør rundt og hør hva andre tar for lignende tjenester som det du tilbyr, med samme nivå av kunnskap og erfaring som du har.

Du må ikke prise deg for lavt, da blir du ikke tatt seriøst, og du må ikke prise deg for høyt heller. Gjennomgå også prisnivået ditt etter hvert som du har fått flere kunder, gjerne faste kunder. Gjerne ta en runde med hver kunde en gang i året for å justere prisnivå. Er du god på det du gjør, vil folk faktisk betale det du er verdt. Husk også å ha alle avtaler med kundene skriftlig. Sett gjerne opp maler på kontrakter du kan bruke.

Når du er i gang
Sørg for at du har et enkeltmannsforetak her i Norge. Sett opp en fakturatjeneste slik at du kan sende fakturaer til inn og utland. Men det er også mange kunder som kommer til å ønske å betale gjennom Paypal, så dette bør du også ha satt opp. Det er en fordel å sørge for at du har noen faste kunder som gir deg mye jobb over lang tid, da har du sikrere inntektskilde. Det kan være greit å ha satt opp tjenester som Skype eller Kakao talk, for å ha møter med kunder når det trengs.

Nå gjelder det å sørge for at du har gode kunder, som betaler når de skal. Du må ikke være redd for å pushe på betalingene slik at de eventuelt kommer i rett tid. Du må selvfølgelig se an betingelsene og i noen tilfeller kan det være greit å ha deler av betalingen før du setter i gang med jobben.