Ransomware og pengeutpressing på nett

På samme måte som man må passe på innbruddstyver og andre kriminelle i hverdagen, må man passe på innbrudd, hacking og annen kriminell aktivitet på internett. Til og med pengeutpressing. Pengeutpressing på nett skjer vanligvis ved at man får installert malware på sin PC, eller nærmere bestemt ransomware. Dette er software som låser din PC om man ikke betaler penger til kriminelle. Man kan også få trusler om at personlig informasjon på PCen blir lagt ut på internett eller misbrukt.

Så godt som alle har firewall, antivirus programmer og andre sikkerhetsordninger for å sikre sin datamaskin og at personlige opplysninger ikke skal misbrukes eller at en bedrift ikke blir utsatt for industrispionasje.

Her er en liste med anbefalt software for å sikre din Windows PC:

Om du har en Mac bør du sjekke disse nettsidene:

Dette er software som fungerer som en firewall, antivirus og fjerner malware som ransomware. Programmene kan også få din datamaskin til å gå raskere og å gjenopprette din PC etter den har blitt angrepet. Men det er dessverre ikke all kriminell aktivitet men kan sikre seg mot med software.

Jeg har blitt utsatt for virus angrep, hacking av nettsider, hacking av PC, industrispionasje, hacking av epost og hacking av sosiale profiler. Siden man er en person i media og sosiale med kommersielle interesser må man regne med noe oppmerksomhet fra stalkere, sjalu personer, netthetsere, kriminelle og konkurrenter.

For en tid tilbake ble min Facebook konto, flere Twitter kontoer og min LinkedIn konto hacket. Et ganske omfattende personlig angrep med andre ord. Heldigvis har Facebook, Twitter, LinkedIn og andre funksjoner som varsler deg ved mistenkelig aktivitet og stanser adgang for hackere til dine sosiale kontoer og epost.

Etter hackingen ble jeg utsatt for pengeupressing, en kriminell fra Irland sendte meg en epost (med IP-adresse, fullt navn etc.) med at om jeg ikke betalte et pengebeløp ville alle mine venner på Facebook, Twitter følgere og LinikedIn kontakter få tilsendt informasjon for å sabotere merkevare og all kommersiell aktivitet. Det er en ganske alvorlig trussel siden jeg har over 30.000 Twitter følgere og 5.000 LinkedIn kontakter. Og det er bare mine personlige profiler.

Denne typen kriminell aktivitet er det ikke noe software som kan hjelpe deg med, men om de kriminelle er i Norge kan man anmelde dem til Politiet. I mitt tilfelle var de kriminelle plassert i Polen så en straffeforfølgelse fra Politiet i Norge var ikke mulig.

Så inntill det finnes et nettpoliti eller man kan straffeforfølge effektivt på tvers av landegrenser må man bruke firewall og antivitrus program for å sikre seg mot enkeltpersoner med onde hensikter og kriminelle nettverk som utøver kommersiell sabotasje.

Og det vil i det aller fleste tilfeller være nok.