17% økning i nettabonnement for Schibsted

Årsregnskapene for Schibsteds norske mediehus er klare. Tallene viser at selskapene samlet økte sine totale digitale abonnementsinntekter med 17 prosent, sammenlignet med året før. Totalt endte årsresultatet på 91,3 millioner kroner.

Ifølge Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier, var det forventet allerede før kalenderen viste 2023 at det ville bli et tøft finansielt år, med en krevende makroøkonomi, stigende inflasjon og brukere med mindre å rutte med.

– Derfor tok vi også tidlig grep, da vi i starten av året annonserte at vi måtte redusere kostnadene for hele Schibsted News Media, inkludert virksomheten vår i Sverige, i løpet av 2023 og 2024. Det er selvfølgelig en tung beskjed å gi til en organisasjon bestående av mennesker som gjør en så fantastisk jobb, men nok en gang brettet folkene våre opp ermene og gikk løs på oppgaven med å forbedre lønnsomheten i alle kriker og kroker av organisasjonen. Og utover året, og ikke minst inn i 2024, har vi virkelig sett effekten av den jobben som er lagt ned, sier Tveitnes.

Hun karakteriserer det samlede årsresultatet for de norske mediehusene og Podme AS på 91,3 millioner kroner som akseptabelt ut fra forutsetningene. Det er riktignok en økning på 55 prosent fra året før, men Tveitnes påpeker at News Media i 2022 hadde et svakt årsresultat.

– Setter pris på innholdet vi tilbyr

Tveitnes er særlig imponert over at veksten i de digitale abonnementsinntektene endte på omtrent samme nivå som de siste årene, til tross for en trangere økonomi i befolkningen. Samtlige selskaper kunne også hver for seg vise til tosifret prosentvis vekst i digitale abonnementsinntekter i 2023.

– Det leser jeg som et tegn på at brukerne våre setter pris på innholdet vi tilbyr, både i form av kvalitetsjournalistikk og annet innhold som fyller et behov og oppleves som relevant, sier Tveitnes.

Hun er også glad for at Schibsteds mediehus fortsatt dominerer de mest prestisjetunge kåringene av kvalitetsjournalistikk og medieinnovasjon. I år ble Bergens Tidende tildelt Skup-prisen for gravesaken «Når politiet dreper: Tre skudd i Ibsens gate», mens E24 tok med seg både et Skup-diplom og «Den store journalistprisen» for avdekkingen av flere store aksjeskandaler i norsk politikk.

I 2023 var det ifølge Tveitnes særlig to utviklingstrekk – som henger tett sammen – som førte til at resultatveksten ikke ble sterkere.

– For det første vokste ikke annonse i samme takt som man ville forventet i en normal økonomi. Likevel har den norske annonseorganisasjonen gjort en meget god jobb i et krevende marked. For det andre fortsatte det kraftige presset på printøkonomien, med opplagsfall og sviktende annonsesalg.

Under følger en gjennomgang av nøkkeltall for de norske mediehusene og for Podme AS.

VG ledende i AI-utviklingen

– Selv om 2023 har vært et økonomisk utfordrende år, er VGs posisjon i det norske markedet fortsatt meget sterk. VG er i særklasse det nyhetsmediet som nordmenn oppsøker mest digitalt, og denne posisjonen ble styrket i løpet av 2023, sier Tveitnes.

Hun understreker at VG var nyhetsledende på flere av de største sakene i 2023, blant annet habilitetsakene mot flere av landets toppolitikere, og Bjørnar Moxnes’ brilletyveri. VG avdekket også, gjennom et omfattende graveprosjekt, hvordan en rekke barn har blitt adoptert til Norge, mot deres biologiske foreldres vilje.

Tveitnes påpeker samtidig at VG har vært ledende i AI-utviklingen det siste året, og satt standarden i bransjen, med utviklingen av en rekke AI-verktøy og løsninger for å forbedre interne prosesser og skape bedre brukeroppleveser.

– Ser man på årsregnskapet for VG AS og datterselskapet VGTV AS samlet, som er naturlig all den tid hovedvekten av VGTVs inntekter og kostnader tilfaller VG, så er driftsresultatet positivt. Av samme årsak er det også lite hensiktsmessig å måle VGTVs isolerte lønnsomhet, sier Tveitnes.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.