4 av 10 nordmenn bruker skjerm daglig mens de spiser

I en ny undersøkelse fra HelloFresh svarer 1 av 5 nordmenn at de føler seg mindre stresset når de spiser sammen med andre. – Ro, glede ved matlaging og felles måltider med de vi er glad i er viktige faktorer for optimal ernæring til både kropp og psyke, sier psykolog Maria Abrahamsen. 

Teknologi og digitalisering har utfordret tradisjonelle samhandlinger mellom mennesker. Fellesaktiviteter, som for eksempel matlaging og middager, har blitt erstattet av skjermtid og sosiale medier. 

 4 av 10 oppgir at de bruker skjerm daglig mens de spiser. Dette inkluderer telefoner, nettbrett eller TV, under måltider. I tillegg oppgir 40 prosent at de kombinerer skjermtid og måltid enten én gang i uken eller flere ganger i uken. Psykolog Maria Abrahamsen advarer mot konsekvensene, spesielt for barn.

– Barn som spiser alle måltider foran skjermen går glipp av verdifull sosial læring og kommunikasjon med sine omsorgspersoner, og utskillelsen av tilknytningshormoner som skjer når vi samhandler med andre. For både barn og voksne kan det å se på TV mens man spiser, føre til overkonsum av kalorier, redusert måltidsglede og tap av smaksopplevelse. Skjermbruk stjeler oppmerksomheten fra øyeblikket, påvirker måten vi opplever mat på, og kan faktisk påvirke helsen vår, både fysisk og psykisk, sier Abrahamsen.

Tidsklemma

I en travel hverdag med stadig økende krav har jakten på tidsbesparelser blitt avgjørende for nordmenn. Den moderne livsstilen, kalt «tidsklemma», krever effektivitet. 22 prosent finner det frustrerende å bli enige om hva alle vil spise, og 20 prosent opplever det som bryderi. I tillegg svarte 18 prosent at de foretrekker å bruke tiden på noe mer verdifullt.

Carina Berg, PR Manager hos HelloFresh, uttrykker forståelse for at det har blitt vanskeligere for nordmenn å balansere kvalitetstid, kosthold og matlaging i en travel hverdag.

– Vi ser et økende behov for næringsrike og raske måltider blant kundene våre. I en hektisk hverdag er det naturlig at nordmenn ønsker å tilbringe mer tid med familien, og mindre tid på planlegging og logistikk rundt mat, sier Carina Berg. 

Psykologen Maria oppfordrer folk til å se på matlaging som en familieaktivitet der man kan inkludere barna i matlagingen og skape verdifulle øyeblikk samtidig som man lærer dem om mat og nye smaker.

– Når man inkluderer barn i matlagingen, vil de vise mer interesse for maten, og det blir lettere å unngå skjermtid under måltidet. Alt fra det å måle opp ingredienser til å lese, tolke og følge oppskrifter lærer barna praktiske ferdigheter som vil være nyttige i voksenlivet. I tillegg gir matlaging dem en forståelse for ernæring og sunne matvaner, gjennom hvordan man setter sammen et måltid, noe som legger grunnlaget for en god fremtid, fortsetter Abrahamsen.

Psykolog Maria Abrahamsens tips for å etablere gode måltidsrutiner:

  • Innfør mindful matlaging: Ta deg tid til å forberede måltider med tilstedeværelse. Involver familien, spesielt barna, i prosessen. Små barn kan få oppgaver som å vaske frukt, større barn kan måle ingredienser, kutte grønnsaker og følge med på komfyren. Dette skaper ikke bare en felles opplevelse, men gir også barna nyttige ferdigheter.
  • Prøv mindful eating: Unngå å spise foran skjermen eller mens du gjør andre oppgaver. Spis sittende med de du er glad i, og skap en positiv og avslappet atmosfære rundt måltidet. 

Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.