En ny undersøkelse viser at 3 av 10 har havnet på falske nettsider det siste året, og 1 av 4 er usikre på om varen de har kjøpt fra et utenlandsk nettsted er ekte. – Falske varer kan i verste fall inneholde giftstoffer som er skadelige, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Black Friday er høysesong for netthandel, og allerede en måned før selve dagen har det florert med tilbud rettet mot shoppingglade nordmenn.
I undersøkelsen gjennomført av YouGov på vegne av Farmasiet, har nordmenn mye på ønskelisten. Øverst kommer klær, sko og tilbehør (27 prosent) og elektronikk (17 prosent), men mange planlegger også å kjøpe kosmetikk. 12 prosent skal handle sminke og parfyme, og like mange skal handle hudpleie og skjønnhetsprodukter.
– Folk burde være årvåkne på hvilke nettsider de handler fra, slik at man ikke ender opp med falske varer som faktisk kan være skadelige for deg. Dette gjelder spesielt falske skjønnhetsprodukter, legemidler, samt helsekost og kosttilskudd som vi enten påfører eller putter i kroppen, sier Stig Henning Pedersen, driftsleder og farmasøyt i Farmasiet.
Kunstig intelligens gjør falske nettsider mer troverdige
At det er lett å bli lurt på nettet kan respondentene i undersøkelsen bekrefte. Det siste året har hele 3 av 10 opplevd å havne på nettsider som de trodde var ekte, men som viste seg å være svindelsider.
Pressekontakt i Patentstyret, Vilde Brandtzæg Clausen, understreker at det har blitt vanskeligere å oppdage nettbutikker som selger falske varer.
– Tidligere var dårlig språk og enkel utforming klare tegn på falske nettbutikker. Med stadig nye digitale verktøy, som kunstig intelligens, har svindlere blitt mer profesjonelle, og nettsidene deres fremstår langt mer troverdige. Dette gjør det vanskeligere for forbrukere å skille ekte fra falsk.
Pris går foran sikkerhet
I undersøkelsen svarer 25 prosent at de er usikre på om varen de har kjøpt fra et utenlandsk nettsted de siste 12 månedene er original vare. Hele 40 prosent oppgir lav pris som hovedgrunnen til at de har valgt et produkt som kan være piratkopiert. Andre årsaker inkluderer større utvalg av merker (19 prosent), samt rask og/eller billig levering (16 prosent).
– I dagens økonomiske situasjon er det forståelig at mange er ekstra nøye på pris, men det er viktig å huske risikoen. Ved kjøp av falske varer vet man ikke hvem som har produsert produktet, eller hva det inneholder. Det er ikke verdt å risikere helsen for å spare noen kroner, advarer Stig Henning Pedersen.
Slik kan du oppdage en falsk vare
Frykten for helseskadelige stoffer, mangel på kvalitetskontroll og finansiering av organisert kriminalitet er det som topper listen over hva nordmenn bekymrer seg mest for, dersom de har kjøpt en piratkopi.
Brandtzæg Clausen har noen råd man burde være oppmerksom på ved netthandel for å unngå å kjøpe falske produkter.
– I dag blir alle mulige produkter piratkopiert, så forbrukere må i større grad være sin egen detektiv. Vurder alltid om prisen virker for god til å være sann. Sjekk andres erfaringer, vær oppmerksom på språklige feil, se om nettbutikken har kontaktinformasjon og få tips til å avsløre falske varer på Velgekte.no. Besøk også originalprodusentens nettsted for å finne en liste over autoriserte forhandlere, avslutter hun.