Bellonas nettsider blokkert av russiske myndigheter

Byrået som overvåker, kontrollerer og sensurer russiske massemedier har blokkert alle Bellonas nettsider i Russland. – Dette er ren sensur, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media, forkortet til Roskomnadzor (RKN) blokkerte 5. juni alle Bellonas nettsider i Russland.

– Russiske myndigheter ønsker åpenbart å unngå at det kommer ut informasjon om hvor dårlig de håndterer miljørisiko og hva de utsetter sin egen befolkning for. Bellona skal fortsette å dokumentere dette, selv om arbeidsforholdene blir farligere og vanskeligere, sier Hauge.

Uønsket i Russland

I april i år ble Bellona erklært som en uønsket  organisasjon av den russiske påtalemyndigheten. Russiske myndigheter hevdet at Bellona «undergraver den russiske økonomien, destabiliserer den sosiopolitiske situasjonen i landet, og truer grunnlaget for det konstitusjonelle systemet og sikkerheten til den russiske føderasjonen, og forsøker å påvirke russisk lovgivning for å endre den.»

Bellona var aktive i Russland i over 30 år. I 1994 etablerte Bellona sitt første utenrikskontor i landet, og i 1996 lanserte organisasjonen nettsiden Bellona.ru, som har fungert som en kritisk kilde til miljønyheter og informasjon for russiske borgere. Nå er Bellona-artikler, dokumenter, rapporter og vårt magasin «Environment and Rights» tilgjengelig for russere som bor i hjemlandet kun gjennom VPN-teknologi.

 – Dette er politisk sensur som viser svakheten til det nåværende regimet i Russland.  Sprengingen av Nova Kakhovka-demningen ved Dnipro-elven natt til tirsdag viser at risikoen i Ukraina øker, og det må den russiske offentligheten få vite. Så vi må fortsette å dokumentere dette, samtidig som vi må følge nye med på det russiske statlige atomselskapet Rosatom og russiske myndigheters fiendtlige handlinger i Ukraina, sier Frederic Hauge.

Nettsidene til miljøorganisasjonen Greenpeace er også blitt blokkert av russiske myndigheter.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.