Bruker romjula til å bestille sommerferien online

– Tradisjonelt sett kommer det inn ekstremt mange sommerbestillinger i romjula og de første ukene etter nyttår.  Når ribba, lutefisken eller pinnekjøttet er en saga blott og gavene pakket opp, er det sommerferien som er det neste store høydepunktet, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk- Løwengreen.

Det er ennå litt tidlig å spå om sommeren 2024 allerede nå, men noen trender kan vi allikevel by på. 

– Bestillingene øker mest til små greske øyer som Samos, Zakynthos og Kos. Spesielt Kos er populær med en økning på 54%. Det ser altså ut som det er flere nordmenn som ser for seg å tilbringe sommerferien på en liten, pittoresk, gresk øy i år, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.

Det var jo mye oppmerksomhet rundt skogbrannene på sør-østlige deler av Rhodos i fjor som rammet rundt 12 % av øya sommeren 23. Rhodos er fortsatt det nest mest populære reisemålet blant nordmenn for sommeren 2024. 

Mest populære reisemål (charter)

– På de tre øverste plassene finner vi Kreta, Rhodos og Mallorca, så populariteten til charterreiser til Middelhavslandene holder seg høy, forteller Mørk-Løwengreen. 

 1. Kreta
 2. Rhodos
 3. Mallorca
 4. Samos
 5. Kypros
 6. Gran Canaria
 7. Kos
 8. Zakynthos

Mest populære reisemål (rutefly)

– Når det gjelder dynamiske pakkereiser med rutefly som gir mer fleksibilitet på avganger og reiselengde,  ser vi en økning i bestillinger på hele 70 % sammenlignet med samme tid i fjor, forteller Mørk-Løwengreen. 

Det er de klassiske Syden-destinasjonene som dominerer  også når det gjelder reiser med rutefly

 1. Gran Canaria
 2. Mallorca
 3. Kreta
 4. Albania (nykommer)
 5. Tyrkia
 6. Kypros
 7. Kroatia

Albania klatrer 

Albania kommer inn som en spennende nykommer helt oppe på 4.plass. Det skyldes trolig fokuset på Albania som et land hvor man får mer for pengene, fordi valutaen er gunstig i forhold til den norske kronen. 

– Vi så at interessen for Albania økte i løpet av årets sommer, og nå er Albania altså helt oppe på en fjerdeplass i popularitet sommer 2024. Så det er gøy å se. En annen destinasjonen som har økt markant for sommer 2024 er Kroatia. Vi har fått inn mange flere bestillinger dit sammenlignet med i fjor, så vi ser en økt interesse for andre land enn Hellas og Spania, selv om det fortsatt er klassikerne som selger aller best, forteller Mørk-Løwengreen videre. 

Større interesse for juni og august

Det er en ganske stor øking i bestillinger i juni og august med henholdsvis 10 % og 25 % sammenlignet med sommer 23.

– Det er flere som er interessert i det vi kaller for skuldersesongene, altså tiden rett før og etter fellesferien. Det kan jo henge sammen med hetebølgen vi opplevde i juli i Hellas og Spania i sommer. Det kan bety at flere enn tidligere velger å legge ferien enten tidligere eller senere på året, hvor det ikke er så hett som mitt i juli, sier kommunikasjonssjefen. 

Hun påpeker også en annen trend for sommeren 2024 som trolig skyldes det økonomiske klimaet.

– For å ha god budsjettkontroll velger vi i større grad enn tidligere, all Inclusive, hvor all mat og drikke er forhåndsbetalt eller et leilighetshotell, hvor man kan lage mye av maten selv, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.