Feirer ytringsfriheten: Disse skoene trykker forbudte bøker mens du går

Tilgang til informasjon og tankefrihet bør aldri tas for gitt. Som kjent går noen regjeringer og interessegrupper så langt som å forby bøker. Til ære for tanke- og ytringsfriheten slipper bokappen Nextory nå en kolleksjon uvanlige sko. Sko som skriver ut sitater fra noen av de mest forbudte bøkene i verden – mens du går.

Nextory lanserer nå en kolleksjon 3D-sko som kan skrives ut via en 3D-printer og faktisk brukes. Skoene har sitater fra bøker, som historisk sett har vært forbudt, inngravert i sålene. Brukeren av disse skoene vil kunne skrive ut sitater på bakken når hen går, for eksempel i gjørme, jord eller sand. Samtidig sprer historiene seg og budskapet om at ord er umulig å stoppe.

Den første skoen

Den første skoen er nettopp utgitt og inneholder sitater fra George Orwells bok 1984, som er en av de mest forbudte bøkene i verden. Romanen handler om hvordan en stat kontrollerer informasjon og manipulerer borgere for å spre regimets propaganda. Et budskap som er mer relevant enn noen gang.

– «Bokforbud» er når bøker fjernes fra for eksempel biblioteker, skoleleselister eller bokhandlere fordi noen motsetter seg deres innhold, ideer eller tema. Noe jeg selv har opplevd fordi jeg vokste opp i et diktatur i Syria. Det er det stikk motsatte av oppdraget vårt og det vi gjør hos Nextory. Nextory ble grunnlagt for å gi så mange mennesker som mulig ubegrenset tilgang til ulike historier, perspektiver og meninger. Ved å gi ut disse skoene ønsker vi å fremheve dette faktum og sette spor for å feire tanke- og ytringsfrihet, sier Shadi Bitar, administrerende direktør og grunnlegger av Nextory.

For å gjøre skoen tilgjengelig for allmennheten, er 3D-filene tilgjengelige på en åpen kildekode-nettside for alle å laste ned, skrive ut og bruke. På denne måten kan hvem som helst sette spor og spre historier uansett hvor de er. Her kan du laste ned skoen og lese mer om prosjektet: leaveamark.nextory.com

Sitat 1: «Fortiden ble slettet, slettingen ble glemt, løgnen ble sannheten.»
Sitat 2: «Hvem kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden: hvem kontrollerer nåtiden kontrollerer fortiden.»

Lytt til 1984 av George Orwell her: https://catalog-no.nextory.com/bok/1984-11591873/


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.