Fotball-VMs største overraskelser

Fotball-VM er over, og det har vært en eventyrlig fotballfest for tilskuere verden over. Det har vært oppturer, nedturer og mange situasjoner å diskutere for fotballfans av alle slag.

Ettersom turneringen er over, er det på sin plass å se nærmere på noen overraskelser og snakkiser så langt – på godt og vondt.

De to beste og den verste
Så hvis du er som meg, og fulgte hvert eneste minutt av moroa og tippet på kampene med solide casinobonuser, setter du nok pris på en uformell oppsummering av de positive overraskelsene så langt. I tillegg kan du lese litt om de verste skuffelsene også.

Japan
Japan har vært en ekstremt gledelig overraskelse. De ble av mange ansett å være et av Asias svakeste lag og ble av de fleste eksperter tippet til å komme sist i gruppe H. Hva har realiteten vært? Japanerne har spilt underholdende og samspilt angrepsfotball som har rystet forhåndsfavprittene. De var kanskje noe heldige i åpningskampen, men de slo like fullt forhåndsfavoritt Colombia 2-1.

I andre kamp ble det 2-2 mot Senegal, nok en gang mot bookmakere og eksperters tips. Japanerne hadde internt trøbbel og elendige resultater i treningskamper før VM, og det var ikke uten grunn at ble tippet til å komme sist. De har imponert stort så det var muligheter for at de kunne ta seg videre til utslagsrunden mot alle odds. De toppet gruppen sammen med Senegal, men afrikanerne møtte Colombia som jakter avansement – mens Japan møtte Polen. Dette fikk Japan videre til åttendedels finale mot Belgia, hvor de tapte. Det ble ikke underdogenes VM allikevel.

VAR
Dette var den første virkelige store turneringen hvor videoassistert dømming, VAR på folkemunne, har blitt tatt i bruk. I mine øyne kan innføringen av VAR sammenlignes med å vinne en jackpot på nettet. VAR har nemlig blitt brukt med stor suksess under sommerens mesterskap, og tidsbruken har vært tilnærmet minimal. Med et par unntak, som skyldes dommerens skjønn og ikke teknologien, har det stort sett gått smertefritt og redusert antall feil i veldig stor grad.

Det perfekte eksempelet kom i Brasil – Costa Rica. Neymar gikk ned i feltet med mindre enn 10 minutter igjen på klokken og på stillingen 0-0. Det så veldig billig ut, men dommeren blåse straffespark uansett. Reprisen viser at Neymar kaster seg på teatralsk vis og at det aldri er straffe, og etter å ha konsultert med VAR trekker dommeren tilbake straffen. Vil ikke denne formen for dømming på sikt gi mindre filming og stygge forseelser som dommeren ellers ikke ville plukket opp?

Trolig. Teknologien er ikke perfekt, men den er helt ny. Den har fungert tilnærmet smertefritt under VM, og har ført til masse drama og flust av straffer og mål. Jeg er positiv.

Argentina
Der jeg har veldig mye på hjertet om VAR, er det lite å si om Argentina, Dette har vært et nitrist skue. Elendig keeper- og forsvarsspill, en fraværende midtbane og et planløst angrepsspill.

De tok seg videre med et nødskrik i løpet av de siste 10 minuttene i den siste kampen (deres eneste seier). De sikret seg for så vidt avansement, men dette var et trist skue. Dette mannskapet er altfor bra til å spille så dårlig, så vi hadde håpet for Lionel Messi sin skyld at det skulle ha bedret seg.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.