Mammut-salget 2025 har ikke engang startet og bokkjeden Norli har havnet i en kontrovers over omtalen av en av årets titler.
Renaud Camus’ bok Dere skal ikke erstatte oss!, utgitt av Legatum Publishing, ble beskrevet som en bok om «teorien om en påstått demografisk utskiftning i Europa.» Forlegger Tore Rasmussen reagerer og mener dette er en politisk ladet karakteristikk.
Han pekte på at konkurrenten Ark valgte en mer nøytral beskrivelse; «Camus tar utgangspunkt i begrepet Le Grand Remplacement, og debatterer innvandringen til Vesten».
Rasmussen begrunnet sin kritikk i kulturavisen Subjekt:
– Boken handler ikke om en teori om en påstått demografisk utskiftning i Europa, sier Rasmussen, og fortsette: Ingen demografer nekter for at den etnisk norske andelen av befolkningen i Norge synker, tvert imot er dette godt dokumentert i blant annet flere SSB-rapporter.
Norli nå enige i at formuleringen var upresis, og de har korrigert den digitale katalogen.
Mammut-salget er en av Norges største bokkampanjer, med rundt 800 titler fra 50 forlag, og arrangeres i samarbeid mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Vanlig praksis er at katalogbeskrivelsene baserer seg på metadata fra Bokbasen, men i dette tilfellet valgte Norli av ukjente årsaker å formulere sin egen tekst.
Kontrovers under Hamsundagene på Hamarøy
Legatum Publishing har også tidligere skapt overskrifter. Under Hamsundagene på Hamarøy sommeren 2024 oppstod en hendelse som nå har fått Klassekampen innkalt til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klassekampen-spaltist Stefan Sundström skrev en tekst der han hevdet at en ansatt ved Hamsunsenteret ønsket å «banke opp» forlagets representanter, men ble stanset. Etter klage fra Legatum Publishing endret avisen formuleringen og innrømmet at Sundström tok seg «poetiske friheter».
Direktør for Hamsunsenteret, Solveig Hirsch, avviste at det var noen trusselsituasjon på senteret. – Jeg bekrefter med dette at det ikke var noen trusselsituasjon på Hamsunsenteret. Jeg er gjort kjent med Sundstrøms uttalelse i Klassekampen og bekrefter at den ikke har rot i virkeligheten, uttalte hun til nettavisen Uten Filter.
Rasmussen uttalt seg om saken i et lengre videointervju med med den nettavisen Alternativ Media:
En nyvinning i lydbokmarkedet
Striden rundt Hamsundagene oppstod parallelt med at Legatum Publishing lanserte en ny lydbokversjon av Sult, der kunstig intelligens gjenskaper Knut Hamsuns stemme.
Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet, men også reist juridiske spørsmål. Rasmussen har forsvart utgivelsen og argumenterte at KI-bruken er lovlig. I et tilsvar til Anders Toft Lothe i Vårt Land, som også er publisert på forlagets blogg, skriver Rasmussen:
«Juridisk er det mye som tyder på at vi er godt innenfor vår rett å publisere KI-genererte lydbøker av forfattere som har falt i det fri. Jusprofessor Olav Torvund og advokat Jon Wessel-Aas, begge med opphavsrett som spesialfelt, argumenterer for at vårt prosjekt neppe kan stoppes eller sees som et brudd på opphavsretten. Torvund peker på at Hamsuns verker er offentlig eiendom, fordi det er over 70 år siden han døde. Hvem som helst kan nå gi ut verkene hans, også basert på Hamsuns stemme.»