Hacking – problem og løsninger

Vi har alle lest om hacking i media, på blogger og i sosiale nettverk. Hacking er et innbrudd i en nettside, nettbutikk eller lignende der de man ønsker å eksponere sensitiv informasjon eller kriminelle ønsker sabotere for bedrifter eller personer som driver nettsider eller nettbutikker.

Vi leser vanligvis om hacking av utenlandske nettsider, apper og tjenester på nyhetssider i utlandet, hacking i Norge synes å være et lite problem. Men er det virkelig det?

En av mine nettsider Tjenpengeronline.no har i løpet av bare noen måneder blitt forsøkt hacket over 30.000 ganger. Det er utrolig mye og representerer et emormt statistisk avvik. Antallet forsøk på hacking tilsvarer flere hundre innbruddsforsøk og sabotasjeforsøk hver eneste dag. Det er med andre ord uvanlig mye. Man kan sammenligne det med at man drev en blomsterbutikk og butikken din hadde flere hundre innbruddsforsøk om dagen.

Ulike sikkerhetsfunskjoner hindrer at hackingen er vellykket, men det er likevel et høyt antall lovbrudd hver eneste dag over en lang periode. Skulle man politianmelde alle lovbruddene måtte man bare sitte konstant på politistasjonen og rapportere kontinuerlig om all den kriminelle aktiviteten og ikke gjøre noe annet.

Nå har jeg ikke bare en nettside, jeg har mange, så problemet er med andre ord mange ganger større, og hacking er bare en metode man kan bruke for å sabotere en nettside. Det er i det hele tatt ganske omfattende.

Se for eksempel på hackingen av Bedriftsbasen.no, en av landets mest besøkte nettsider. I dette tilfellet hacket man seg inn på webhotellet for å sabotere rangeringene til nettsiden i Google og andre søkemotorer og dermed trafikken til nettsiden og alle bedriftene som har registrert nettsidene sine i søketjenesten. Hackingen ble fikset raskt og enkelt. Men at hackingen ble gjort på en slik type nettside og på en slik måte skulle jo i teorien gjøre en oppklaring enklere, det er jo ikke så mange som har interesse av å sabotere denne typen nettsider på en slik måte, så hackingen ble politianmeldt og rapportert til alle landets medier.

Ingen norske medier rapporterte om dette, utenlandske medier har derimot ingen problemer med å dekke hacking. Hackingen av Bedriftsbasen.no har blitt omtalt av CNN, ABC, NBC, Bloomberg, Silicon Investor, FOX, World Net Daily, ABC, Daily Times, Townhall.com, The Telegraph og Digital Journal for å nevne noen. Til og med lokalaviser i andre verdensdeler dekket hackingen, men altså ingen norske medier.

At norske medier ikke gjør oppmerksom på at norske nettsider kan være utsatt for forsøk på hacking og sabotasje gjør dessverre at mange som har nettsider og nettbutikker tror at hacking ikke kan være et omfattende problem også i Norge.

Selv om hacking er en reell trussel for norske nettsider og nettbutikker er det faktisk veldig enkelt å sikre seg mot. For kyndige personer er det til og med raskt og ukomplisert å fikse nettsider som har blitt hacket.

Har du en WordPress nettside eller nettbutikk og er bekymret for hacking og inntektstap? Da kan du leie en webmaster for å løse problemene og sikre websiden din mot angrep og sabotasje. En webmaster er en dedikert person som sørger for at nettsiden(e) dine er sikre, oppdaterte og operative. Og det er ikke dyrt heller.

Ta kontakt for en samtale om webmaster tjenester.