Hever cyberberedskapen under Black Week

Black Week er ikke bare en travel tid for forbrukere på jakt etter gode tilbud. Det er også høysesong for hackere.

Vitusapotek er blant virksomhetene som har valgt å forsterke sin digitale sikkerhet for å hindre dataangrep og nedetid i den travle handleuken. 

– Black Week er årets travleste uke for varehandelen. Stabilt og raskt nett er kritisk når kundene strømmer til i nettbutikk og fysisk butikk. Nedetid betyr tapt omsetning og frustrasjon både hos kunder og ansatte. Det har vi tatt konsekvensen av, sier Marius Grimestrand, leder for service og hendelseshåndtering i GlobalConnect Norge.

De har valgt å tilby ekstra beredskap til kunder som kan være ekstra utsatt for angrep i en periode der man vet at mange hackere er ute etter å ta ned systemer og skape kaos

– Vi setter på svært mange ekstra ressurser denne perioden for å hjelpe kundene til å unngå nedetid og andre konsekvenser. Dette er en helt ny måte å bistå kundene på, sier Grimestrand. 

Utvidet digital overvåking, varsling og feilretting 

Norges nest største apotekkjede, Vitusapotek, får denne utvidede sikkerhetsbetjeningen året rundt. Med over 300 fysiske apotek i tillegg til nettapotek, er det samfunnskritisk om virksomheten mister nettet eller blir utsatt for angrep.

– Vi er en samfunnskritisk bedrift og det er viktig at nett og systemer fungerer i apotekene våre, slik at kundene får hentet ut legemidlene sine. I tillegg har vi sensitive data som ikke må komme på avveie, så sikkerhet er veldig viktig for oss, sier Nils Paley, IT- og nettverksansvarlig i Vitusapotek. 

Han trekker også frem kundeopplevelser både i butikk og på nett som en viktig faktor. 

GlobalConnects tilbud til utvalgte kunder innen varehandel omfatter utvidet overvåking, varsling og feilretting av digitale systemer. Det hele starter med en digital ’helsesjekk’ der GlobalConnects eksperter tester og verifiserer en rekke tjenester, som VRRP, QoS, MTU, Nat IP, båndbredde, databegrensninger og signalstyrke på 4G som back-up. 

– Vi setter opp økt overvåkning av DdoS for å sikre at kundene ikke blir rammet av angrep disse dagene, men også økt bemanning slik at reaksjonstiden blir mye kortere dersom det skulle skje noe. Alarmen hos oss går og vi skal rette feilen før kunden har oppdaget at den har oppstått, sier Grimestrand.

Nettapotek i vekst

Selv om elektronikk, hvitevarer og sportsutstyr er varene de fleste forbinder med Black Week, er dette en utsatt periode for alle som driver varehandel. Vitusapotek merker også at pågangen er ekstra stor denne uken. 

– Generelt ser vi stor vekst i netthandel av apotekvarer, men belastningen blir ekstra stor denne uken. Alt må virke for at det skal gi en god handleopplevelse, så vi er på alerten. Det gir en ekstra trygghet at GlobalConnect også har samme fokus det gjennom Black Week. Eller Skin Week som det heter hos oss da, vi fokuserer på hudpleie dette året, sier Paley. 

Grimestrand i GlobalConnect er spent, men klar for denne viktige uken. 

– Vi kan ikke garantere at kundene våre ikke blir angrepet, men vi kan garantere at vi er forberedt dersom det skulle skje, avslutter han.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.