Hva er egentlig odds?

Dersom du, som så mange andre av oss, er glad i sport, så liker du kanskje også å spille på din favorittsport. Det blir unektelig mer spennende å se på en kamp eller en konkurranse dersom du har satset penger på utfallet.

Spiller du på sport, er det derfor viktig å ha litt kunnskap om odds.

Odds – Sannsynligheten for et utfall
Kort fortalt så er odds rett og slett sannsynligheten for at noe skal inntreffe. Høye odds indikerer at sannsynligheten er lav, og dersom oddsen er lav indikerer dette selvfølgelig at sannsynligheten er høy. Selv om dette høres enkelt ut, ligger det mer bak bookmakernes beregninger og det finnes også ulike former for odds.

Bookmakerne verden over opererer med brøkodds, amerikanske odds og desimalodds. Her i Europa er det desimalodds, som er det mest vanlige.

En forklaring på desimalodds
Desimalodds er et relativt enkelt format. Satser du € 1 på odds 1,82 vil du få € 1,82 tilbake om du vinner. I desimalodds inngår nemlig innsatsen din i avkastningen. Innsats ganger odds er lik din fortjeneste.

I eksempelet vi har brukt vil din fortjeneste altså være € 1,82, mens avkastningen din vil være på € 0,82 siden innsatsen din er med i utbetalingen.

Desimalodds på 2,0 er det som kalles «breakeven», ettersom innsatsen din dobles. Dersom oddsen er under 2,0 vil din mulige avkastning være lavere enn innsatsen din. Dersom de er høyere enn 2,0, vil den mulige avkastningen være høyere enn innsatsen din.

Amerikanske odds
Denne formen for oddsberegning baseres på 100 innsatser og et resultat som enten er positivt eller negativt. Dersom oddsen står med et positivt fortegn, ser du hvor mye du kan vinne dersom du satser 100. Står den med negativt fortegn, ser du hvor mye du må satse for å kunne vinne 100.

Amerikanske odds er, kanskje ikke så overraskende, vanlig i Amerika og idretter som blant annet baseball og basketball.

Brøkodds / Fraksjonelle odds
I denne varianten er tallene satt opp på hver sin side av en skråstrek, altså en brøk. Tallet som står til høyre forteller deg hvor mye du kan vinne og tallet til venstre forteller hvor mye du må satse.

Skulle du være så heldig å vinne, får du i tillegg innsatsen din tilbake.

Noen gode tips
Enten du vil spille på fotball eller en helt annen idrett, bør du sjekke ulike kilder og se hvor du kan få de beste oddsene. Du finner odds hos bet365 og sammen med nyheter om hva som skjer ute i sportsverden har du et godt grunnlag når du skal foreta dine valg.

Før du plasserer innsatsen din kan det også være en idé å ta en kikk på hva ulike eksperter mener. Disse har lang erfaring som du kan dra nytte av. Det er ikke alle som setter opp et budsjett for spillingen sin, og det er dumt. Du må satse for å vinne, men du kan ikke satse så mye at du taper alt.

For å beholde oversikten og vite når du skal si stopp, er det virkelig smart å ha et budsjett å forholde seg til. På den måten kan du også lettere se hvor mye du vinner.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.