Hva er skjeggkre, og hvordan kan jeg forebygge mot det?

Selv om de vingeløse småkrypene anses som et av de eldste insektene på jorden, flyttet de relativt nylig til Norge. Siden de først ble oppdaget for 7 år siden, har spredningen bare blitt større. Her til lands lever dyrene kun innendørs. Skjeggkre forveksles ofte med den lignende arten sølvkre – forskjellen er at skjeggkre er større og har lengre haletråd. 

Dyrenes aktivitet finner som regel sted på natten. Den aller letteste måten å få øye på krypene er å slå på lyset uventet midt på natten. Et alternativ til dette kan være bruk av limfeller. Dersom du mistenker at du har skjeggkre, kan du forsøke å legge ut en eller flere av disse. Dyrene vil da sette seg fast. 

Skjeggkre tiltrekkes av fuktige boforhold. Dermed er det viktig at du ikke legger til rette for dette. Dersom boligen din har et med fukt, bør du vurdere å fikse det, eller i alle fall være litt ekstra oppmerksom. Naturligvis er det også viktig å sørge for at dyrene ikke kommer seg inn i leiligheten. Skjeggkre bor ikke utendørs.

Dermed må de fraktes inn i leiligheten. Imidlertid er det mange måter dette kan skje på. For eksempel ved flytting eller ervervelse av brukte gjenstander. Man trenger ikke bli paranoid, men det kan være greit å sjekke for eksempel sprekker og hull i brukte møbler før man tar dem inn. Ellers er godt og hyppig renhold en måte å forebygge skjeggkre. 

Dersom du vil lese mer om skjeggkre eller andre feil og mangler knyttet til boligkjøp, kan du gjøre det her.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.