Hverdagsstråling: Dokumentasjon til Stortinget og Regjeringen

Forskning viser at barn er spesielt sårbare for negative nevrologiske effekter fra trådløs stråling, fordi de har tynnere hodeskaller og hjerner som er under utvikling. Strålingen trenger også dypere inn i hjernen hos barn sammenlignet med hos voksne.

– De skal ikke kunne si at de ikke visste, sier Sissel Halmøy, generalsekretær i Folkets Strålevern.

29. oktober møter organisasjonen opp på Stortinget med en bunke med dokumentasjon som viser skadelige effekter fra mobilstråling på strålestyrker mange eksponeres for i Norge i dag.

Skadelig for mennesker, dyr og insekter

Sissel Halmøy er tydelig i budskapet sitt:

– Skadepotensialet over tid vil være stort og alvorlig dersom vi ukritisk fortsetter å rulle ut stadig mer av den trådløse teknologien. Nå kreves det handling fra politikerne!

Halmøy fortsetter:

– Dette er en omfattende samling med dokumentasjon som Folkets Strålevern vil gi alle stortingspolitikere, ministre og departementer. Den viser tydelig at det nå er svært mye publisert faglig evidens for at den pulsede mikrobølgestrålingen fra trådløs teknologi, som omgir oss og våre barn hele døgnet, påvirker og forstyrrer viktige fininnstilte bioelektriske prosesser i cellene våre. Slike skadevirkninger er også funnet hos dyr, insekter og mikroorganismer.

Halmøy presiserer at det ikke bare er «mobilstråling» dette gjelder, men mobilstråling og annen hverdagsstråling fra all den trådløse teknologien som omgir oss til enhver tid – som fra trådløse nettverk, nettbrett, bluetooth, smartklokker, trådløse øreplugger, smarte strømmålere og stråling fra et stadig tettere nettverk av mobilantenner.

Forsikringsbransjen ikke tar sjansen

Du kan lese mer om hvordan forsikringsbransjen advarer om risiko og ikke vil forsikre mot skader fra trådløs teknologi på side 54 i kildeamlingen til Folkets Strålevern.

Samlingen, som skal overleveres storting og regjering, inneholder også:

  • Resolusjoner og uttalelser fra offentlige kommisjoner, internasjonale fagorganer og ekspertrapporter (s.5)
  • Kilder og bibliografier til publiserte, fagfellevurderte studier (s. 14)
  • Et utvalg studier og forskningsrapporter (s. 21)
  • Deklassifiserte militære rapporter som advarer mot  skadevirkninger (s. 42)
  • Advarsler fra forskere og legeforeninger (s. 11, 12, 17, 19)
  • Andre lands føre-var-tiltak (s. 55)

– Skaper helseproblemer for stadig flere

Sebastiaan van der Velden har jobbet i 17 år som stråleterapeut ved et sykehus i Ålesund. Han er utdannet innen medisinsk bruk av ioniserende og ikke-ioniserende stråling (stråling fra mobilteknologi faller inn under ikke-ioniserende). Fagmannen ser med bekymring på økningen i trådløst:

– De negative helseeffektene av denne typen stråling har vært kjent i mange år, men myndighetene baserer retningslinjene sine kun på forskning om termiske effekter, det vil si oppvarmingseffekter. Bortsorteringen av annen viktig forskning har ført til strålenivåer som kan skade både helse og miljø; samtidig har det gitt elektronikkprodusenter frie tøyler.

– Vi er nå omgitt av trådløs teknologi i alt fra kaffetraktere til tannbørster. Dette skaper helseproblemer for stadig flere. Dokumentasjonen som Folkets Strålevern vil overlevere til Stortinget gir en grundig forklaring på hvorfor, sier Sebastiaan van der Velden.

Vil ha dialog med myndighetene om barn

Sissel Hamøy og organisasjonen hennes ønsker med aksjonen den 29. oktober å komme i dialog med helsemyndighetene.

– Aller først ønsker vi å få ned eksponeringen av barn. I et gjennomsnitts-klasserom blir det fort veldig mange strålekilder. Som et første skritt vil vi be om retningslinjer om de trådløse senderne i klasserommene. At bruken holdes til et minimum og at det blir brytere for å skru av trådløse nett når de ikke er i bruk.

– På sikt vil vi jobbe for at alle trådløse sendere tas ut av barnas klasserom, og erstattes med kablede løsninger. Stråleeksponeringen av den voksne befolkningen må også drastisk reduseres! Et bra sted å starte er å gi befolkningen informasjon om hvordan de selv kan minske eksponeringen. I Frankrike har de tidligere hatt offentlige informasjonskampanjer om hvordan man reduserer eksponeringen for stråling fra mobiltelefoner.

Halmøy avslutter:

– Så er det ingen vei utenom strengere reguleringer av den trådløse teknologien, mer bruk av kabling og strengere grenseverdier for den helseskadelige strålingen.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.