Kan man få lån uten kredittsjekk?

Det er mange som kunne tenke seg å oppta et lån uten kredittsjekk. Dette kan det være flere årsaker til. For det første, så kan mange tenke seg å oppta et lån så fort som mulig. Kanskje det er ett eller annet tilbud du skal slå til på her og nå, eller noe har gått i stykker i hjemmet som er viktig i hverdagen, for eksempel en vaskemaskin. Andre føler de har en dårlig kredittscore, og tenker de ikke har mulighet for å få et lån på grunn av det.

Før jeg går videre i denne artikkelen, så vil jeg presisere at man ikke kan ta opp et lån i Norge uten kredittsjekk. Det er rett og slett lovpålagt, noe som i og for seg er en god idé. Ingen er interessert i at folk får problemer med å betale tilbake et lån – verken låntaker eller lånutbyder.

Låneutbyderen foretar en helhetsvurdering
Hvis du har opplevd å få avslag på en søknad om kredittkort eller forbrukslån, selv etter å ha nærlest betingelsene, så kan det være flere årsaker til dette. Det er kanskje ikke allment kjent at betingelsene som de finansielle institusjonene oppgir for lån og kort bare er minimumskravene for å få innvilget en søknad om lån eller kort. I sin helhet er det flere faktorer som avgjør om du blir vurdert som kredittverdig eller ikke.

Den du søker om lån hos foretar en helhetsvurdering av deg basert på den informasjonen du oppgir, i tillegg til den informasjonen som innhentes ved hjelp av kredittsjekken. Denne kredittsjekken foretas typisk av en ekstern aktør som benytter forskjellige datakriterier for å vurdere hva din kredittscore er.

Hva er en kredittsjekk?
Når man skal vurdere om en person er egnet til å få innvilget et lån eller et kredittkort, så går man ut fra det man kaller et scorekort. Dette er en statistisk modell hvor kredittselskapet vurderer deg på en skala fra enten 1-100 eller 1-1000, avhengig av den enkelte utbyder.

Denne skalaen kan altså være fra 1-100 eller 1-1000 med et binært utkom – det vil si en estimert sannsynlighet for om en kunde får betalingsproblemer innenfor de neste 12 månedene. Det er typisk en statistisk regresjonsmodell hvor man bygger modellen ut fra de dataene man har til rådighet. Et slikt scorekort utarbeides fra forskjellige kriterier som alder, demografi, arbeid og betalingsanmerkninger. Scorekortet kan brukes globalt som et verktøy for å lage en risikoprofilering av den som søker om lån, for eksempel for å vurdere sannsynligheten for at låntaker ikke kan betale avdrag innenfor de neste 12 månedene. Derfor samler låneutbyderne inn masse data når de behandler en søknad om lån.

Søk om lån hos Nanofinans.no
Det finnes mange låneutbydere på nettet i disse dager, og forbrukslån har blitt veldig populært blant nordmenn. Derfor er det også viktig at du får sammenlignet forskjellige tilbud, slik at du kan velge det lånet som er best for deg.

Hos Nanofinans.no sammenligner de automatisk tilbud fra 13 forskjellige lånutbydere. Hvilke tilbud du får, avhenger selvfølgelig av kredittscoren din, samt av hvor mye du vil låne. Den nominelle renten på et lån varierer fra 6,39% til 21,95%, mens den effektive renten ligger mellom 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel låner 150.000 kroner med en løpetid på 10 år med en effektiv rente på 13,2%, så koster det deg 112.573 kroner. Totalt blir lånet altså på 262.573 kroner.