For første gang er kildekritikk med når DSB gir det norske folk råd om egenberedskap. Medietilsynet understreker at de gode rådene er ekstra viktige hvis en krise skulle oppstå, men bør følges også i hverdagen.
I forbindelse med Egenberedskapsuka denne uka har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, sendt ut en brosjyre til alle norske husstander med råd om egenberedskap.
– Medietilsynet er glad for at kritisk medieforståelse, som blant annet handler om den enkeltes kildekritikk, nå er med som en del anbefalingene til egenberedskap, sier direktør Mari Velsand.
Norske myndigheter anbefaler at alle husstander skal være forberedt på å klare seg i én uke dersom strøm, tele- eller mobilnett og internett blir borte. Brosjyren inneholder tips, råd og anbefalinger for en slik mulig krisesituasjon.
Fem råd om kildekritikk
DSB har fem enkle og gode råd om kildekritikk i rådene om egenberedskap, som samsvarer med Medietilsynets tips:
- Søk informasjon fra myndigheter og redaktørstyrte journalistiske medier.
- Vær ekstra på vakt når du får informasjon som virker overraskende, skremmende eller gjør deg sint.
- Sjekk hvem som står bak informasjonen du får. Noen kan spre feilinformasjon med vilje.
- Vær oppmerksom på at både tekst, lyd, bilde og video kan manipuleres.
- Tenk over hvilken informasjon du deler videre.
– Dette er råd som vi alle bør følge, også i hverdagen. Den teknologiske utviklingen gjør at det stadig blir lettere både å produsere og spre feil- og desinformasjon, og vanskeligere å oppdage. Derfor er det så viktig å gå til troverdige informasjonskilder, som redaktørstyrte medier, sier Velsand.
Stopp. Tenk. Sjekk.
Medietilsynet jobber blant annet med tiltak for å styrke nordmenns kritiske medieforståelse, og i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år er det satt av mer penger til dette arbeidet.
– Vi stiller oss bak rådene fra DSB, og oppfordrer til å stoppe opp og tenke kritisk i møtet med informasjonsstrømmen på digitale flater. Bruk litt tid på å sjekke kilden eller om andre kan bekrefte informasjon eller nyheter du er usikker på, sier Velsand.