Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no lanserer nye startpakker i kildekritikk for klasserommet, samtidig som Kildekritikkens dag markeres for første gang i Norge.
– Med konkrete eksempler fra mediebildet til de unge får lærerne ressurser som bygger motstandskraft mot uønsket påvirkning og desinformasjon utviklet i tråd med læreplanen, sier Sølve Kuraas Karlsen, leder i Tenk.
Med en urolig verden som bakteppe, markeres Kildekritikkens dag for første gang i Norge den 13. mars. Samtidig viser nye tall at norske foreldre verken føler seg helt trygge på sine egne eller barnas kildekritiske evner, og ser til skolene for hjelp. Tenk lanserer derfor nye startpakker i kildekritikk, slik at skolene får verktøy de kan bruke rett inn i undervisningen.
– Kunnskap er vårt sterkeste forsvar mot desinformasjon, og lærerne står i frontlinjen for å ruste opp barn og unges kildekritiske ferdigheter, sier Sølve Kuraas Karlsen.
Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no, jobber for at barn og unge skal utvikle kildebevissthet og bli rustet til å navigere dagens informasjonslandskap.
To av tre foreldre mener skolen har hovedansvaret
Behovet for å lære mer om kildebevissthet strekker seg på tvers av generasjoner. Det viser en ny representativ spørreundersøkelse som Opinion har gjennomført på vegne av Tenk blant norske foreldre med barn i skolealder (6-18 år).
- 68 % av foreldrene synes det er middels til svært vanskelig å skille troverdig og ikke-troverdig informasjon.
- En av fem oppgir at de har delt nyheter som senere viste seg å være feil.
- Når voksne selv strever med desinformasjon og falske nyheter, er det naturlig at de engasjerer seg i hvordan barna forholder seg til det. Ifølge Medietilsynets Barn og medier 2024-undersøkelse er sosiale medier deres viktigste nyhetskilde – en arena der ikke alt innhold kommer fra pålitelige, redaksjonsstyrte medier.
- 97 % har snakket med barna om kildekritikk. Halvparten (49 %) gjør det jevnlig.
- 40 % av foreldre stoler på barnets evner til å være bevisst på valg av kilder, mens over en fjerdedel (28 %) mener at barn i liten grad har evnene som skal til.
For å øke kunnskapen om kildekritikk, spiller skolen en avgjørende rolle i å bygge opp disse egenskapene hos barn og unge. Det mener også foreldrene.
- 63 % mener at skolen har hovedansvaret for å lære opp barn og unge.
- Mens 39 % mener at skolen legger til rette for barnas utvikling som kritiske konsumenter av innhold på nett, mener 25 % at skolen ikke gjør det.
Skolen spiller en nøkkelrolle – Osloskolen først ute
For at flest mulig skal kunne delta i markeringen av Kildekritikkens dag, har Tenk allerede delt startpakkene med skoler over hele landet. I tillegg samarbeider de med Osloskolen, hvor undervisningsopplegget får ekstra oppmerksomhet. Med rundt 90 000 elever er dette en viktig arena for å styrke unges ferdigheter.
– Elevene våre skal bli gode samfunnsborgere. I Osloskolen er vi derfor opptatt av at de tidlig lærer digital dømmekraft og kildekritikk. Det er viktig for å styrke og bevare demokratiet vårt, sier direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Marte Gerhardsen.
Det er kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun enig i, og understreker hvor viktig skolen er i møte med desinformasjon og polariserende krefter.
– En god skole er et av våre beste vern mot sterke krefter som forsøker å skape tvil og splid mellom oss, ikke minst om hva som er sant og hva som er til å stole på. I tiden vi lever i, må kildekritikk og kritisk tenkning være en viktig del av undervisningen i norske klasserom, det er vi helt tydelige på. Jeg er glad for Tenks gode bidrag her, som regjeringen har støttet over flere år nå, sier Nessa Nordtun.
Verktøy i den sivile beredskapskassen
Vi er alle en del av den norske egenberedskapen. Det gjenspeiles i anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som forteller oss hva vi kan gjøre for å være bedre forberedt på kriser og uforutsette hendelser.
Kildekritikk er en viktig del av motstandskraften i befolkningen. Ikke bare i uoversiktlige krisesituasjoner, men også i det daglige.
– Desinformasjon, falske nyheter og valgpåvirkning er noe vi må forholde oss til i tiden som kommer. Det forutsetter også at vi har kunnskap om hvordan vi kan være kildekritiske. Kampen mot desinformasjon og for demokratiet skjer ikke bare på slagmarken. Den må bygges lokalt, avslutter Kuraas Karlsen i Tenk.