Kompetansebarometeret: Norske bedrifter mangler digital kompetanse

Behovet for IT-kompetanse og digitale ferdigheter i arbeidslivet er stort, ifølge en ny rapport fra NHO.

Seks av ti norske bedrifter har et udekket behov for kompetanse, og mangelen merkes spesielt innenfor informasjonsteknologi og digitale ferdigheter. Dette samsvarer med en økende etterspørsel etter yrkesrettet utdanning som gir praktiske ferdigheter. NHOs kompetansebarometer for 2024, som nylig ble presentert på Noroffs campus i Oslo, belyser disse utfordringene og peker på mulige løsninger for å møte behovet.

– Mangel på kompetanse er blant de største utfordringene vi står ovenfor. Her er fagskoler en diamant i kompetansesystemet vårt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.

Ifølge rapporten oppgir nærmere 70 prosent av NHOs medlemsbedrifter at de har behov for ansatte med fagskolekompetanse. Behovet er særlig stort innen IKT og ingeniørfag, der det estimeres et underskudd på rundt 9000 personer med relevant fagkompetanse. Aasland understreker viktigheten av utdanninger som er tett koblet til arbeidslivets behov.

– Fagskoler er gode på praksisnære utdanninger som er relevante for arbeidslivet. Det er Noroff et godt eksempel på, sier hun.

Syv av ti mangler AI-kompetanse

Undersøkelsen viser at behovet for digitale ferdigheter i det norske næringslivet fortsatt er stort, særlig innen digital sikkerhet. Dette gjelder både grunnleggende IT-ferdigheter, som bruk av standard programvare (30 prosent), men også mer spesialiserte ferdigheter, hvor én av fem bedrifter rapporterer et udekket behov.

Et særlig kritisk funn i rapporten er at syv av ti bedrifter oppgir å mangle kompetanse for å ta i bruk og implementere kunstig intelligens. Dette er en økning fra tidligere år, og signaliserer at AI-teknologi blir stadig viktigere for konkurranseevnen i ulike bransjer. Mange bedrifter ser kunstig intelligens som en nøkkelfaktor for fremtidig vekst, men mangelen på kompetanse hindrer dem i å utnytte teknologien fullt ut.

– Kompetansemangelen går utover bedriftenes konkurranseevne. Konsekvensene er blant annet at bedriftene taper kunder og må redusere aktiviteten sin, sier Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

Hun understreker at det må settes inn tiltak for å møte utfordringene og sikre at arbeidslivet har tilgang på nødvendig kompetanse.

– Derfor må vi gjøre særlig to ting: i større grad utdanne etter arbeidslivets behov, og sørge for at enda flere får påfyll av kompetanse gjennom hele arbeidslivet, sier Hauglie.

Utdanner digitale håndverkere

Rektor ved Noroff Fagskole, Aage Alexander Foss, er glad for at NHO valgte å legge lanseringen av kompetansebarometeret til skolens campus i Oslo. Han mener rapportens funn tydelig viser hvor viktig det er med praktisk digital kompetanse i dagens arbeidsmarked.

– Rapporten viser et sterkt behov for praktisk digital kompetanse i arbeidslivet og en økende etterspørsel etter fagskolekompetanse, noe som er helt i tråd med utdanningene vi tilbyr her på Noroff, sier Foss.

Han påpeker også at livslang læring er avgjørende for å holde tritt med den teknologiske utviklingen.

– 50 prosent av våre studenter har allerede høyere utdanning før de kommer hit for å nærmest ta en praktisk mastergrad. Dette er folk som kan dukke under panseret. Vi kaller det for digitale håndverkere, sier han.

Foss fremhever at Noroff utdanner kandidater som kan bidra direkte i næringslivet.

– Det utdannes folk her som kan levere innen cybersikkerhet, backendutvikling, og dyp avansert IT-utvikling. Det er snakk om folk som kan levere i et styrerom, i et cybersikkerhetssenter eller utvikle store IT-løsninger for offentlige plattformer, sier Foss.

Rapporten understreker viktigheten av å styrke utdanningstilbudet innen disse feltene for å sikre at Norge kan møte fremtidens kompetansebehov.