Nkom i Lillesand får økt ansvar når ny lov skal sørge for at det blir tryggere å bruke tjenester på internett. – Det er på tide at techselskapene tar mer ansvar for å beskytte barn og unge på internett.
Det sier direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), John-Eivind Velure. Han leder virksomheten som får ansvar for å koordinere forordningen for digitale tjenester (DSA) i Norge. Det blir forbud mot adferdsbasert, eller målrettet, markedsføring mot mindreårige. Det legges særlig vekt på å beskytte barn og unge mot skadelig innhold og å forebygge at barn utvikler avhengighet.
Statsråd i digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Karianne Tung, sier det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett.
– Nå starter regjeringen arbeidet med gjennomføringen av DSA som skal gjøre det tryggere å bruke internett og styrke forbrukernes rettigheter. Regelverket vil særlig bidra til økt beskyttelse av barn på internett. Vi stille mye strengere krav til store tek-giganter som Google, Meta, Temu og Amazon. Strengere regulering av disse selskapene er av svært høy prioritet for regjeringen, sier Tung.
Hun understreker at Nkom har lang erfaring med tilsynsarbeid
– Det er viktig at vi som forbrukere får bedre klagemuligheter og konkrete steder vi kan henvende oss. Nkom har lang erfaring med tilsyn med aktørene i bransjen, og vil bidra med å sikre et trygt internett, sier Tung.
John-Eivind Velure er glad for tilliten Nkom nå får:
– Vi er svært stolte over å få denne tilliten fra digitaliserings- og forvaltningsministeren. Vi har jobbet godt med dette lenge og har bygd opp kompetanse over tid, og nå med nytt ansvar skal vi styrke laget ytterligere. Ikke minst vil denne lovgivningen øke behovet for informasjon og veiledning til befolkningen, andre offentlige myndigheter og privat næringsliv.
– Vi som bruker internett vil få flere rettigheter og plattformene vil få mer ansvar. Blant annet vil det bli forbud mot visse typer reklame, du får vite mer om hvorfor du ser det du ser på nett fordi selskapene pålegges større åpenhet om algoritmene sine. Regelverket styrker også folks klagemuligheter på globale plattformtjenester, sier Velure.
Han sier videre:
– Loven skal for eksempel redusere mengden desinformasjon og ulovlige produkter, og rett og slett gjøre at internett blir et tryggere digitalt rom med felles kjøreregler for alle. DSA blir et svært viktig regelverk for det norske markedet og norske internettbrukere, og det vil bidra til å beskytte demokratiet vårt bedre. Nå begynner jobben, og vi ser frem til å samarbeide med andre fagmyndigheter i Norge slik at loven kommer raskt på plass, avslutter Velure.