Denne uken har Telenor samlet aktører fra sivil, militær, offentlig og privat sektor til årlig øvelse i cyberforsvar og digital hendelseshåndtering. Øvelsens mål er å styrke og forbedre totalforsvaret av Norge.
Samme uke som øvelsen fant sted la Riksrevisjonen frem Dokument 3:11 Totalforsvaret i sikkerhetspolitisk krise og krig hvor de påpekte mangler i Norges totalforsvar. I sin redegjørelse tydeliggjør Riksrevisjonen behovet for god samhandling, koordinering og erfaringsoverføring mellom totalforsvarsaktørene i Norge.
– Evnen til å håndtere både hendelser og kriser ligger i forberedelsene: I planer, i trening, i øvelser, i samhandling og tenkesett. I cyberdomenet, der alt skjer stadig fortere, er vi alltid nødt til å ligge foran. Derfor har vi laget Øvelse Bukkesprang – ett av Telenors bidrag til totalforsvaret, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Birgitte Engebretsen.
Styrke felles motstandsevne
– Trusselsituasjonen i og mot Norge har endret seg mye i løpet av kort tid. Vi som er leverandører av kritisk infrastruktur, må forberede oss på scenarier som før var utenkelige. Vi må alle øke innsatsen for å styrke egen motstandsdyktighet, ikke minst gjelder dette næringslivet. Det handler ikke om hvorvidt vi kommer til å bli angrepet eller ei. Det handler om når. Derfor er det helt avgjørende at vi er best mulig forberedt, sier Engebretsen.
Øvelse Bukkesprang er en totalforsvarsøvelse som eies og arrangeres av Telenor, i samarbeid med Cyberforsvaret og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Øvelsen er unik i norsk sammenheng ettersom den arrangeres av en privat næringslivsaktør og samler alle disse sektorene og viktige virksomheter i totalforsvaret av Norge.
– Gjennom årets øvelse har deltakere fått jobbe med cyberangrep som rammer bredt, og som ville ha hatt store konsekvenser for flere sektorer og samfunnskritiske tjenester dersom disse angrepene var reelle. Deltakerne, som utgjør noen av de fremste sikkerhetshodene i landet, har jobbet sammen og lært av hverandre, utvekslet erfaringer og ikke minst, bygget relasjoner, fortsetter Engebretsen.
Næringslivet må tettere på totalforsvaret
Erfaringer Telenor har gjort gjennom flere år med denne øvelsen er at samhandling og øvelse på tvers av offentlig og privat sektor er svært verdifullt. Et område hvor vi i Norge fortsatt ikke har kommet langt nok, er å knytte næringslivet tett nok på totalforsvaret.
– Vi ser at mange større virksomheter som utgjør en naturlig del av totalforsvaret, fortsatt ikke er fast inkludert i relevante fora. Dette er en svakhet for vår samlede nasjonale motstandsdyktighet. Relevante myndigheter bør sørge for at utvalgte og sentrale virksomheter systematisk integreres i totalforsvaret. Her trenger vi et taktskifte, avslutter Engebretsen.
Årets øvelse har involvert om lag 160 øvende personer fra nærmere 70 forskjellige virksomheter. De har trent teknisk, taktisk, operativt og strategisk.