Ny Shopify og BCG analyse: E-handel større og viktigere

Covid-19 tvang handel av alle slag over til digitale plattformer, og netthandel er i dag fortsatt godt over nivåene før pandemien. For butikkeiere er konverteringsfrekvensen – hvor mange kunder som begynner på sin digitale handlereise som også fullfører kjøpet – selvfølgelig avgjørende. Dette er ekspertenes seks råd for de som driver netthandel.

– E-handel har vokst i både volum og betydning de siste årene, og har blitt en integrert del av forbrukernes handlevaner, sier Sverre Martinsen, Managing Director og Partner ved BCGs kontor i Oslo.  

– Alle e-handelsbedrifter kan dra nytte av å tilpasse sine strategier for å øke kundelojaliteten, gi en personlig kundeopplevelse samt investere i en brukervennlig e-handelsplattform. Små endringer i kjøpsopplevelsen kan i store utslag for en virksomhet – og gjøre nettsurfere til netthandlere, sier Martinsen. 

Seks råd for økt salg

Rapporten, med tittelen Leading Online Shoppers to the Finish Line, peker på seks punkter en butikkeier kan justere for å øke konverteringsraten: 

1. Trafikkilde

Organiske kanaler som jungeltelegrafen eller anbefalinger på sosiale medier er betydelig mer effektive enn betalte kanaler i total konverteringsfrekvens, spesielt for mindre butikker, ifølge rapporten. 

2. Handlevogn

Vogner som inneholder mer enn fem varer har en tendens til å gi høyere konvertering. Konverteringsraten kan øke med så mye som 63 % når en kunde som i utgangspunktet bare legger en eller to enheter i handlekurven fortsetter å handle og ender opp med mer enn ti varer. 

3. Kasseopplevelse

Siden kunder i økende grad forventer en rask og enkel betalingsopplevelse, kan automatisk utfylling av kjent eller lett forutsigbar informasjon (som leveringsadresse eller kredittkortinformasjon) øker konverteringsraten. Ifølge studien aktiverer 99 % av butikkene autofyll når det er tilgjengelig.  

4. Betalingsløsninger

Bruk av betalingsmetoder som Meta Pay, Amazon Pay, PayPal, Shop Pay, Apple Pay og Google Pay økte konverteringene, spesielt i Nord-Amerika, dramatisk.  

5. Tilpasning

Nettsteder med front-end-tilpasning – et brukervennlig grensesnitt, åpenbar vei til spesifikke produkter og en tiltalende og ryddig produktside – oppnår høyere konverteringsfrekvenser enn de med kun back-end-tilpasning. Å belønne lojalitet er den mest effektive tilpasningen på tvers av butikker i alle størrelser, og er spesielt tydelig for butikker i oppstartsfasen. Analysen fant at butikker med gjennomsnittlig ordreverdi under $200 ser en økning på 4 % til 6 % på konverteringsfrekvensen ved å ta i bruk et lojalitetsprogram. 

6. Ytelse

Forbedret hastighet på hvert trinn i handleopplevelsen korrelerer med høyere konverteringsfrekvenser på tvers av de fleste bransjer. Når det er tid for å gjøre opp regningen, øker konverteringsfrekvensen betraktelig hvis kundene kan fullføre hele betalingsprosessen på mindre enn 90 sekunder.  

Å velge riktig plattform er avgjørende for suksess

Virksomheter som velger en hyllevareplattform for sin butikk, i stedet for å utvikle alt i egen regi, kan konsentrere seg om de tingene de vet best – produktet, merkevaren og markedsføringen – mens de stoler på at teknologileverandøren holder plattformen oppdatert.  

– Før du planlegger en konverteringsstrategi, må du bestemme deg for hvordan plattformen i seg selv vil støtte handleopplevelsen. Konverteringsfrekvensen kan variere med så mye som 36 % fra en handelsplattform til en annen, avslutter Martinsen.