Økonomisk kriminalitet er på vei opp, og rammer stadig flere enkeltmennesker og organisasjoner. Siden disse nå oftest er digitale er behovet for IT-kompetanse og digital bevissthet større enn noen gang.
Noen av hovedfunnene i den nye rapporten fra Økokrim som ble publisert tirsdag, er at digitale tjenester stadig blir mer sentrale i gjennomføring av alvorlig profittmotivert kriminalitet og hvitvasking. Personer med IT-kompetanse utvikler og tilbyr tjenester spesielt for dette formålet. Enkelte av disse tjenestene er brukervennlige også̊ for personer med gjennomsnittlig teknologisk kompetanse, noe som bidrar til at digital kriminalitet kan utføres av stadig flere.
I 2023 ble det anmeldt nærmere 26 000 bedrageri i Norge. Det tilsvarer en økning på 13 prosent fra året før. 73 prosent av disse anmeldelsene omhandlet digitale bedragerier. I politiets innbyggerundersøkelse fra 2023 er bedrageri og identitetstyveri det som bekymrer befolkningen mest ved bruk av digitale tjenester.
Vanskeligere for politiet å oppdage
Vi har tatt en prat med Head of Computing ved Noroff Høyskole, Emlyn Butterfield, om det digitale trusselbildet som kommer frem i rapporten fra Økokrim. Han mener at selv om teknologi har gitt oss mange fordeler, har det også gitt kriminelle nye verktøy til å utføre avansert svindel.
– Når flere bruker ny teknologi, og alt blir mer digitalt og sammenkoblet, får kriminelle lettere mulighet til å samarbeide. Dette gjør det vanskeligere for politiet å oppdage dem, sier han.
Digitale bedrageri kan ramme mange mennesker på kort tid. Ofte utføres bedrageriene ved bruk av såkalt vishing eller smishing, som på kort tid kan nå flere hundre tusen mennesker i et svindelforsøk. Vishing er svindel over telefon, der svindlere utgir seg for å være en troverdig kilde, mens smishing skjer via tekstmelding for å lure folk til å dele sensitiv informasjon eller klikke på skadelige lenker.
Økokrim har blant annet tidligere omtalt saken der to rumenske menn ble dømt til fengsel etter å ha svindlet over 400 nordmenn via falske SMS. Med teknisk avanserte metoder forsøkte de å lure ofrene til å overføre totalt mer enn 10 millioner kroner.
– Neste generasjon må oppmuntres til å utvikle ferdigheter som kan bidra til å forsvare samfunnet, og alle må utvikle sikkerhetsbevissthet, mener Emlyn.
Han påpeker at den skremmende utviklingen som kommer frem fra Økokrim, forsterker behovet for kompetansen Noroff Høyskole tilbyr i sine bachelorgrader: Digital Forensics and Incident Response, Digital Assurance and Security Management, Cyber Security og Applied Data Science.
Kunstig intelligens er en utfordring
Rapporten peker også på kunstig intelligens (KI) som en utfordring når det gjelder økonomisk kriminalitet. Mye informasjon om både privatpersoner og foretak ligger offentlig tilgjengelig, også for kriminelle aktører. Nye verktøy vil gi dem mulighet til å automatisere innhenting av denne informasjonen ved hjelp av kunstig intelligens.
– Norge er kjent for sin åpenhet og tillit, men dette gjør oss mer sårbare for manipulasjon fra kriminelle. Med bruk av kunstig intelligens og generert innhold er det blitt vanskeligere å skille mellom hva som er ekte og hva som ikke er det. Dette kan bare forbedres med økt bevissthet og opplæring for alle, forklarer Emlyn.
Denne utviklingen gjør også at politiet henger etter teknologisk, ettersom de må forholde seg til lover, regler og retningslinjer før ny teknologi kan tas i bruk. De siste fem årene har politiet henlagt i snitt 62 prosent av alle saker om økonomisk kriminalitet.
– Tilgjengeligheten av teknologi, samt den umiddelbare globale forbindelsen og delingen av informasjon og tjenester, betyr at kriminalitet kan begås med lite teknisk kunnskap. Dette er ikke noe som kommer til å forsvinne, og det er noe Norge må investere kraftig i. Ressurser, opplæring og tilrettelegging for samarbeid på tvers av bransjer er avgjørende, sier Emlyn.
Stort behov for IT-kompetanse
Noroff sine IT-utdanninger fokuserer på teknisk ekspertise, analytiske evner og forretningsforståelse, og vil gjøre studentene til verdifulle ressurser innen IT-sikkerhet.
– Vi gjennomgår regelmessig pensumet vårt for å sikre at det er i tråd med de nyeste bransjetrendene, nye trusler og teknologiske fremskritt. Dette innebærer at vi rådfører oss med bransjepartnere, analyserer nylige rapporter og tar hensyn til tilbakemeldinger fra tidligere studenter som jobber i bransjen, sier Emlyn.
Bruken av casestudier og inkluderingen av industrien i pensumet gjør at studentene kan se den virkelige innvirkningen og behovet for sikkerhet.
– Vi har stort fokus på at våre studenter skal sitte igjen med kunnskap, ferdigheter og kompetanse som de kan anvende i praktisk scenario, sier han.
– Hvordan tror du etterspørselen etter IT-kompetanse vil utvikle seg de neste årene?
– Etterspørselen vil bare fortsette å øke. Teknologi forsvinner ikke – vi vil bli stadig mer avhengige av den, samtidig som kriminelle fortsetter å utnytte både teknologien og brukerne. Jeg håper vi ser mer samarbeid mellom ulike sektorer, og at utdanningsinstitusjoner, både ansatte og studenter, bruker sin forskning aktivt. Dette kan bidra til bedre forståelse av de nyeste trendene innen digitale trusler.