Ole Sirnes (24) bruker TikTok til å lære unge å lage fisk

Da Ole Sirnes (24) som tenåring fikk servert en panert rødspette på en dansk strandrestaurant, fikk han smaken på fisk. I dag er han utdannet kokk og er blitt et fenomen på TikTok. Dette mener han er nøkkelen til å nå de unge.

Ved hjelp av fengende filmer og enkle oppskrifter har Sirnes, som på TikTok opererer under navnet Ketilko, blitt en stor inspirasjonskilde for sine unge og matglade følgere. 

Tidligere i år innledet han et samarbeid Godfisk som blant annet ble vist i en annonsekampanje for laks i begynnelsen av året. 24-åringen har i tillegg laget “how to”-filmer på grillet laks med karibisk krydder og bolinhos med torsk fra godfisk.no, som har gått på TikTok nå i sommer.

Veldig glad i fisk

– Jeg er godt fornøyd med samarbeidet med Godfisk. Siden jeg er veldig glad i fisk selv, kjennes det helt naturlig for meg å vise enkelt det er å tilberede og fortelle hvor godt det smaker, sier Ole Sirnes.

En sentral del av arbeidet med Godfisk er å dele kunnskap om sjømat og inspirere nordmenn til å spise mer fisk og skalldyr. 

Underholdende formidler 

– Siden det er de unge som spiser minst fisk i Norge, jobber vi strategisk for å nå en yngre målgruppe. Det er en av grunnene til at vi jobber sammen med Ole Sirnes. Han er ikke bare en dyktig kokk, men en underholdende formidler som vi vet når et ungt publikum, sier Manager Norge i Norges sjømatråd, Agnete Bell. 

I litt over et år har Ole Sirnes delt utallige retter og oppskrifter via kameralinsen. Influenserjobben på sosiale medier har tatt mye tid, så nå har han sluttet i jobben som kokk i kantinen til Rema 1000.

Vil fortsette å jobbe som kokk

– Nå skal jeg se det litt an i de neste månedene. Jeg har lyst til å fortsette å jobbe som kokk, men det må fungere sammen med TokTok-jobbingen, understreker han. 

SJEKK OGSÅ:  Podcast: Hans Anton Kristiansen

– I den ene kampanjen som du har gjort for Godfisk står det at du gjerne skulle spist enda mer fisk. Hvordan lykkes du med det?

– Det går stadig fremover, men ofte styres matvalgene mine av tilgjengelighet på råvarer. Da er det ikke alltid at jeg tenker over at jeg må huske å spise nok fisk. Det ordner seg imidlertid i dag, for nå har jeg vært på Fisketorget her i Bergen og kjøpt kveite. 

– Hvordan skal den kveiten tilberedes da?

– Jeg elsker stekt fisk, så den havner i pannen, med rødbeter, sommerkål og potetmos til. Det er akkurat slik jeg liker at fisk skal være: Enkelt å lage og full av gode smaker.

Ble fiskeelsker i Danmark

Selv om Ole Sirnes i dag regner seg som en skikkelig fiskeelsker, har det ikke alltid vært slik. Det var på en familietur til Danmark at han som tenåring virkelig fikk opp øynene for mat fra havet.

– Vi spiste panert rødspette, og jeg oppdaget at fisk faktisk var kjempegodt. Dette var på en restaurant rett ved stranden der vi kunne se at fiskerne leverte fersk rødspette på kaien. Det var en skikkelig aha-opplevelse for meg.

Får mange tilbakemeldinger

På TikTok har Ole Sirnes en ung følgermasse som er nysgjerrig på fisk, men som ikke alltid vet hvordan den skal tilberedes. 

– Jeg har aktive følgere og får generelt mange tilbakemeldinger. Når det gjelder sjømat, er det ulike problemstillinger, men den oppfattes gjerne som litt mer komplisert å lage enn kjøtt- og vegetarretter. Lukt og smak er andre temaer som går igjen. I dag fikk jeg for eksempel spørsmål fra en følger som ba meg lage fisk på en indisk måte.

SJEKK OGSÅ:  Kalde høstkvelder rundt hjørnet

– Hvordan løser du en slik utfordring?

– Problemet er at mange tyr til de samme tradisjonelle oppskriftene hver gang. Dermed går de glipp av nye og spennende smaksopplevelser. Mitt mål er å vise hvordan en fiskerett kan løftes ved hjelp av ulike kombinasjoner av garnityr. 

Trives som påvirker og inspirator

– Hvis du skulle lage en sjømatrett til en ungdom som sier at hen ikke liker fisk. Hva hadde du gjort da?

– Dette er faktisk et spørsmål som jeg har tenkt på, men som jeg aldri har fått. Jeg tror nok at jeg jeg ville servert en eller annen hvitfisk, kanskje lange eller brosme. Den skulle ha vært stekt i pannen, med mye smør på, en god saus og grønnsaker i sesong. Jeg føler meg trygg på at den hadde gått rett hjem. 

Ole Sirnes trives med å kunne være en som påvirker og inspirerer andre til å lage mat. På bare litt over ett år har han bygget seg opp en stor følgermasse. Han deler gladelig sine tanker på hvorfor han har lykkes.

– Det gjelder å fenge seerne helt fra starten av filmen. Mine videoer begynner derfor alltid med den ferdige retten, for da vet seerne hva de får. Hvis jeg snakker samtidig som jeg viser engasjement, bidrar det også positivt. Likevel handler det aller mest om maten. Jeg hadde ikke kommet så langt hvis det ikke hadde vært for den store matinteressen som er der ute.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.