Oslokebab – en av verdens beste?

Alle byer har sine egne mattradisjoner, og i Oslo handler det ikke egentlig om pølse og lompe eller kjøttkaker. Det er ikke så lett å si akkurat når det begynte. Men en eller annen gang på 1990-tallet ble kebaben Oslo ledende fast food.

Ikke minst takket være at sentrale kebabbutikker som åpnet opp i hovedstaden hadde lange åpningstider som sikret en sen middag for alle de som hadde tatt seg en øl på kveldstid. Kebab tok over for hamburgeren, og kanskje også til en viss grad pølsen.

I dag er de fleste enige om at Oslo er Norges kebabhovedstad. Men mange mener også at Oslo er en av verdens beste steder å kjøpe kebab. Er dette mulig?

Kebab – fra Midt Østen
Akkurat hvor kebaben kommer fra er kanskje like vanskelig å svare på som hvor pizzaen egentlig ble oppfunnet, for det var mest sannsynlig et flatt, stekt «brød» med en eller annen topping, som var verdens første «brødmat» for om lag ti tusen år siden.

Og kebab er egentlig bare kjøttbiter på spyd – noe som kanskje er verdens eldste matrett.

Men brødet er da også viktig med kebab, og derfor er det ved å fokusere på dette at vi kanskje forstår kebaben bedre. Enigheten er bred om at kebab kommer fra Midt-Østen.

Innvandrermat
Akkurat som pizza og pasta ble utrolig populært I USA på begynnelsen av 1900-tallet takket være de italienske innvandrerne, ble kebab populært i Europa på grunn av innvandringen blant annet fra Midt Østen. Midt Østen er et litt rart ord som første gang ble tatt i bruk i 1902 (av den amerikanske sjøoffiseren Alfred T. Mahan). Fokuset var på sjøområdene mellom Øst-Afrika og dagens Saudi Arabia, og videre til India.

Men en kan selvsagt regne land som Tyrkia og Libanon i dette regnestykket, og da ser vi jo at mange innvandrere fra Iran, Irak, Sudan, Etiopia og også Middelhavsland som Tyrkia, Libanon og Egypt har kebabtradisjonen så å si i blodet.

Kebab i Oslo
Om du er interessert i å finne kebabrestauranter i Oslo kan du klikke her, for Just Eat spesialiserer seg på å samarbeide med en rekke spisesteder i Oslo som leverer mat hjem til deg. Ja, Osloborgerne er faktisk så glade i kebab at de ikke bare vil spise den når de er på byen, men også hjemme hos seg selv.

Oslo er en av verdens beste steder for deg som liker kebab, og om du er i tvil er det bare å ta en tur gjennom byen en vanlig natt til lørdag. Og om det ikke frister å rangle gatelangs på denne tiden av døgnet kan du selvsagt heller bare bruke Just Eat.

Sponset artikkel.