Personvern: Google inviterer til vårrengjøring på nett

En ny undersøkelse viser at seks av ti nordmenn har tatt grep om personvernet sitt på nett, men de gjør det sjeldent. Nå oppfordrer Google til en opprydding i personverninnstillingene.

– Vi har i århundrer drevet med den fysiske dugnaden. I vår moderne tidsalder er det også behov for en opprydding på nett. Samtidig som de fleste av oss er i modus for å gjøre uteplassen vårklar, kommer vi med en oppfordring til hele landet om å også rydde i den «digitale hagen». Luk bort funksjonene du ikke vil ha og ta grep om personvernet, oppfordrer Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge.

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Google viser at seks av ti nordmenn har på et tidspunkt justert personverninnstillingene sine på nett. Likevel kommer det fram at det skjer sjeldent. Hele 66 prosent opplyser at de justerer innstillingene sine kun én gang i året, sjeldnere eller aldri. 

– I løpet av et år legger du igjen en rekke spor på internett. Du bør alltid ha et bevisst forhold til hvilke data du deler med hvem, og en gang i blant bør du renske opp i personverninnstillingene dine. Hvor ofte bestemmer du helt selv, men en fin tommelfingerregel er å bli inspirert av den årlige vårrengjøringen, sier Ronander. 

SJEKK OGSÅ:  Google: Årets søketrender 2023

Ønsker mer kunnskap og kontroll

Over halvparten av nordmenn mener at økt kunnskap og kontroll over dataene de deler må til for at de skal være trygge på at personvernet blir ivaretatt på nett. 

– Vi ser at mange fremdeles føler seg usikre på hvordan de kan ta kontroll over hvilken informasjon de deler. Som en viktig aktør i det digitale økosystemet har vi et ansvar for å spre denne kunnskapen, sier Ronander. 

Undersøkelsen viser at den største bekymringen nordmenn har knyttet til eget personvern, er at uvedkommende får tilgang til personlig informasjon. Samtidig sier 56 prosent at sikre systemer for trygg lagring vil bidra til å dempe denne bekymringen.

– Folk fortjener å være trygge på at deres informasjon håndteres forsvarlig. Det er også grunnen til at vi investerer såpass mye i å bygge verdens beste sikkerhet på nett. Det gjør vi ved å la de beste hodene bygge teknologi og rutiner som bevarer folks informasjon helt fra server til nettleser.

Vil ha et åpent og gratis internett

Med stadig økende fokus på personvern, har det reklamefinansierte internettet blitt gjenstand for debatt. Hele 80 prosent av nordmenn oppgir at de ville foretrekke å beholde dagens internett med reklame, for å bevare et nett som er åpent og gratis.

SJEKK OGSÅ:  Norge 50 år på internett

– Uten folks tillit, står internettets fremtid på spill. Vi jobber kontinuerlig for å utvikle løsninger som både ivaretar brukernes personvern og det åpne internettet. Samtidig som vi fortsetter vårt arbeid med å utvikle et enda mer personvernvennlig internett, håper vi at nordmenn vil gå inn i verktøyene vi allerede tilbyr og ta kontroll over egen informasjon, oppfordrer Ronander.

Slik gjør du det

Du kan når som helst kontrollere personverninnstillingene i Google-kontoen din. Slik går du fram:

  1. Logg inn på Google-kontoen din og klikk deg inn på “Min konto”.
  2. Følg stegene under «Personvernsjekken». Her kan du trinn for trinn gå gjennom de viktigste forslagene for ditt personvern generert fra Google-tjenestene du bruker mest. 
  3. Om du ønsker, kan du slå på påminnelser om å ta en sjekk fra tid til annen.

Dette er noen personverninnstillinger du bør gå gjennom:

  1. Innstillingene for nett- og appaktivitet
  2. Innstillingene for YouTube-loggen
  3. Hvilken profilinformasjon andre ser
  4. Hvilke tredjepartsapper som har kontotilgang
  5. Annonseinnstillingene dine

Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.