EYD-gründeren forteller om boom i etterspørselen etter startupens personvernsløsninger. Nå jakter hun investorer for første gang, for å sikre rask internasjonal vekst.
– Markedet for personvern har eksplodert over natten, sier Louise Helliksen.
Hun er eneeier, gründer og daglig leder i personvern- og teknologiselskapet EYD, som hun startet i 2019 etter å ha hoppet av som innovasjonsdirektør i TietoEvry.
Denne høsten har nettopp personvern og målrettet reklame vært mye i mediene, blant annet i forbindelse med Meta-dommen tidligere i høst.
Der ble det bestemt at Meta – eier av de sosiale medieplattformene Instagram, Facebook og Whatsapp – ikke lenger får bruke persondata til målrettet reklame uten å innhente tilstrekkelig samtykke. Meta har også vært nødt til å betale bøter på én million daglig for brudd på personvernlovene.
Den siste tiden har det videre blitt innført en løsning der Facebook-brukere har fått valget mellom å samtykke til bruk av personvernopplysninger eller å betale for å slippe.
Tilbyr løsningen
Helliksen har selv lenge sett behovet for å utvikle en plattform som gir selskaper gode verktøy til å innrette seg etter personvernlovene, særlig etter at de nye GDPR-lovene (Europeiske personvernlover) ble innført i 2019.
Det er bakgrunnen for at hun hoppet av TietoEvry-karrieren og startet EYD.
– Det er en nødvendighet å implementere løsninger som sikrer både etterlevelse av krav, men også bygger tillit og transparens ovenfor brukerne, understreker Helliksen.
Hva selskapet har utviklet og tilbyr kan være teknisk komplisert å forstå. Enkelt forklart tilbyr selskapet nettopp slike løsninger, ved å være en såkalt «Privacy Enhancing Technology»-plattform (PET).
En av løsningene skal blant annet gjøre det mulig for selskaper å hente samtykke til innhenting av persondata enklere.
Helliksen tror markedet ennå ikke helt har forstått hvordan juridiske og rettskraftige beslutninger som Meta-dommen, vil påvirke markedsføring i tiden fremover.
– Risikoen er stadig økende for både bøter og datainnbrudd om en ikke har et aktivt og kontinuerlig fokus på personvern og informasjonssikkerhet, sier hun og fortsetter:
– Foruten «AI-Act», «Data Governance Act» (innføring av reguleringer av kunstig intelligens) og flere andre reguleringer, er Meta-dommen et eksempel på hvordan håndheving nå kan skape distruptive endringer i hvordan både virksomheter og tjenester kan benytte personopplysninger innen personifisert markedsføring.
Likevel har altså etterspørselen etter den type løsninger EYD har eksplodert over natten, etter det hun beskriver:
– Vi ser vi treffer godt med våre «SaaS»-løsninger (programvaretjeneste) i kombinasjon med muligheter for å kunne direkte integrere funksjoner som bidrar til økt etterlevelse inn i eksisterende infrastruktur hos kunden, sier Helliksen.
Et av EYDs produkter ved navn «Safespot» ble levert til over 3000 virksomheter, ifølge Helliksen.
Jakter investorer
Så langt har selskapet blitt «bootstrapped», som er når et selskap drives uten noen særlig ekstern finansiering. Helliksen har altså selv gått inn med 30 millioner i selskapet, med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.
EYD har allerede rukket å vinne en rekke priser for sine løsninger, deriblant «Mydata in Practice Award 2023» og «Mydata Operator Award 2023».
På grunn av den enorme etterspørselen hun beskriver, jakter Helliksen nå nye investorer for å kunne skalere raskt nok.
– For vår del blir det da enda viktigere å hente inn de midlene vi ønsker for å vokse raskt nok. Vi har løsninger som er klare til å anvendes og skaleres internasjonalt. Vi er nå i dialog med flere investorer både i Norge og internasjonalt for å sikre videre vekst, sier hun.
Helliksen hinter om at flere store internasjonalt kjente aktører muligens snart kommer inn på kundesiden. Hun kan foreløpig ikke avsløre hvilke selskaper dette er.
Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.