Politikerne sponser Metas angrep på demokratiet

Politiker slår alarm om hvordan sosiale medier truer demokratiet. Samtidig velger stadig flere nordmenn norske alternativer. Nå etterlyser Hudd et tydelig veivalg før stortingsvalget i 2025.

– Vi har fått Goebbels rett i lomma, sa MDGs nestleder Ingrid Liland nylig i Dagbladet, da hun beskrev hvordan ytre høyre, ved hjelp av algoritmer og store pengemidler, nå dominerer informasjonsflyten med løgn, hat og propaganda.

Metas og spesielt Facebooks praksis forverrer problemet: De siste seks månedene har Meta dramatisk kuttet i moderering av falske profiler og skadelig innhold, samtidig som de nekter å oppgi hvor mye desinformasjon som faktisk fjernes i Norge. Samtidig mister redaktørstyrte medier stadig mer organisk trafikk fra sosiale plattformer – en trafikk som utgjør en vesentlig del av inntektsgrunnlaget deres.

Når færre leser journalistikk som er underlagt presseetiske regler, svekkes både medienes rolle som samfunnskritikere og publikums evne til å skille fakta fra feilinformasjon. Dette gir grobunn for konspirasjoner, polarisering og svekket tillit til viktige institusjoner.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og regjeringens egne ministre advarer også mot en økende risiko for utenlandsk valgpåvirkning i Norge. Samtidig viser Medietilsynets rapport om Kritisk Medieforståelse fra 2024 at bare 13 prosent av nordmenn synes det er lett å skille mellom sant og usant på nett, og hele 80 prosent av desinformasjonen kommer fra sosiale medier.

– Politikerne har visst om dette lenge. Likevel fortsetter de å bruke Meta og TikTok som primærkanaler i valgkampen. Dette legitimerer plattformer som aktivt tjener penger på polarisering og manipulasjon, sier Jonas Floberg Åkre, CCO i Hudd.

Karianne Tung ble bruker nummer 100 000

På få måneder har over 120 000 nordmenn tatt i bruk Hudd – en norskutviklet sosial plattform fri for manipulerende algoritmer og tredjepartssporing. Nylig viste Digitaliseringsminister Karianne Tung tydelig støtte ved å bli Hudds bruker nummer 100 000. Plattformen er nå representert i alle landets 357 kommuner og lanserer denne sommeren egne moduler for direkte kommune- og innbyggerdialog. Til høsten rulles Hudd ut i Sverige og Danmark, og denne uken blir den omtalt som en viktig nordisk utfordrer i danske Politiken.

– Vi bygger en digital infrastruktur basert på nordiske verdier som tillit, åpenhet og fellesskap. Dette står i sterk kontrast til plattformene som stadig oftere fremmer polarisering og overvåkning, sier Åkre.

Valgkamp på norske premisser – ikke Metas

Hudd mener tiden er moden for at norske politikere tydelig tar et standpunkt i forkant av stortingsvalget i 2025.

– Når partiene velger å legge sin valgkamp og synlighet i hendene på Meta og lignende aktører, overlater de demokratiet til algoritmer som polariserer og manipulerer. Vi utfordrer nå partiene til å ta ansvar, stå for noe tydelig, og vise at de mener alvor med å bygge et trygt, demokratisk og ansvarlig digitalt samfunn, sier Åkre.

– Norske politikere kan nå sende et sterkt signal ved å velge løsninger som styrker demokratiet fremfor å svekke det. Det er på tide å sette tydelige grenser for Big Tech.