Ringvirkninger av Green Mountains datasenter på Rennesøy

Siden byggstart i 2011 har Green Mountains datasenter på Rennesøy, som i dag har en kapasitet på ca. 16,5 MW, understøttet om lag 1600 årsverk og 2,3 milliarder kroner i verdiskaping. Det viser en fersk ringvirkningsrapport fra Menon Economics.

Rapporten er basert på faktiske innkjøps- og regnskapsdata for både utbyggingen og driften av datasenteret. I tillegg til direkte og indirekte sysselsettings- og verdiskapingseffekter har Menon Economics også beregnet konsumeffekter, skatteeffekter og andre samfunnseffekter av etableringen.

– Green Mountain har gitt oss tilgang til store mengder data for å kunne gjennomføre analysen. Resultatene må derfor vurderes som å ha betydelig høyere presisjon enn analyser basert på estimater for forventet utvikling. sier Jonas Erraia, partner i Menon Economics.

SVG-Rennesøy er det første datasenteret som Green Mountain etablerte. Byggingen startet i 2011 og gikk i drift med første kunde i 2013. Siden den gang har datasenteret blitt utvidet flere ganger. I dag er 117 årsverk knyttet til datasenteret, fordelt på selve anlegget på Rennesøy og et administrasjonskontor i Stavanger.

– Samlede ringvirkninger av både drift og investeringer beløper seg til 1600 årsverk i sysselsettingseffekter og 2,3 milliarder kroner i verdiskapingseffekter, forteller Erraia.

Av dette er 630 årsverk og 1,4 milliarder kroner knyttet til selve driften av anlegget. Størstedelen av disse sysselsettings- og verdiskapingseffektene har tilfalt de lokale kommunene rundt Rennesøy.

– Vi har stor aktivitet i Rogaland og ønsker å vokse videre i regionen. Det er svært viktig at vi får belyst de faktiske ringvirkningene vår virksomhet skaper. Denne rapporten kan være et godt faktagrunnlag når datasenteretableringer skal diskuteres og vedtas. Vi håper den kan være til nytte for både lokalpolitikere og folk flest som ønsker å lære mer, sier Svein Atle Hagaseth, administrerende direktør i Green Mountain.

Noen av de andre viktige funnene i rapporten er at:

  • Datasenteret har bidratt med 210 millioner kroner i skatteinngang.
  • I 2023 understøttet de ansatte sitt forbruk rundt 23 millioner kroner i verdiskaping og 22 årsverk hos lokale bedrifter i de lokale kommunene rundt datasenteret.
  • Majoriteten av stillingene på datasenteret krever yrkesfaglig utdannelse.
  • Datasenterindustrien kan være sentral i diversifiseringen av næringslivet i Rogaland.
  • Datasenteret har gitt økt og stabil omsetning hos lokale leverandører, samt viktig kompetanseheving hos disse.

Sistnevnte punkt kan blant annet Frode Horpestad, avd. leder Industri i Sig.Halvorsen, bekrefte:

– Green Mountain er en betydelig kunde som tilfører oss jevnt med jobb og inntekt, også gjennom hele Covid-pandemien. De er ikke konjunkturavhengige, men har jevnlig nye prosjekter. I tillegg har hele selskapet vårt økt kompetansenivået sitt på grunn av oppdragene, helt ned til lærlinger. Green Mountain en god referanse for oss i kommende prosjekter.