Skap hyggelige plasser i hagen

For mange mennesker er hagen det aller viktigste området i hjemmet. Likevel er det også mange som ikke ser potensialet i hagen og som ikke er i stand til å utnytte den grønne oasen fullt ut.

Her følger noe gode ideer til hvordan du kan utnytte hagen bedre, og dermed forhåpentligvis tilbringe mer tid i den.

Det er ikke alltid sol på en sydvendt terrasse
De aller fleste terrassene er plassert mot sør eller sør-vest. De ligger badet i sol en stor del av dagen og utnytter sollyset godt. Likevel har en sydvendt terrasse også noen begrensninger. Det er for eksempel bikkjekaldt en sommermorgen hvor man får lyst til å nyte frokosten utendørs. Det samme skjer sent på dagen, når solen ikke lenger kan nå ned på terrassen.

Dessuten kan en sydvendt terrasse bli helt umulig å sitte på når solen står høyt. Alle som har sittet en varm formiddag på sommeren og smeltet bort under en sol som ubønnhørlig baker ned på terrassen, vet hvor ubehagelig det kan være. I den situasjonen er det deilig å kunne trekke seg tilbake til en sval terrasse i skyggen av trærne lengre ned i hagen.

Hvis du har muligheten til det kan det være smart å anlegge flere terrasser, men som minimum burde det være flere muligheter for å kunne sette eller legge seg ned, annet enn kun på en sydvendt terrasse.

Små steder i hagen
Små terrasser og sitteplasser rundt omkring i hagen gir dessuten en ekstragevinst. Du får nye opplevelser og et nytt syn på hagen når du nå får se den fra flere forskjellige vinkler.

Hagen oppleves som fornyet når man kan slå seg ned bakerst i hagen og kikker mot terrassen i stedet for omvendt.

Den østvendte terrassen
Et godt forslag til en ekstra terrasse er en østvendt sitteplass, hvor du kan nyte solen om morgenen og formiddagen. Der blir solen aldri for overveldende og etterhvert forsvinner den helt.

Østterrassen fungerer derfor godt som et svalt oppholdssted under en hetebølge.

Hagens uformelle steder
Det er deilig å ha små uformelle sitteplasser flere steder i hagen. Hyggelige steder du kan slå deg ned med en god bok, ligge å sole deg eller bare nyte ensomheten.

Andre gode forslag til hyggesteder er en svevende hengekøye mellom to flotte trær, små lette hagestoler rundt omkring i hagen eller en hyggelig hagepeis man kan samles om når solen har gått ned. Det er en god måte å forlenge tiden man kan være ute i hagen. Det er ingenting som å la blikket fanges av dansende flammer mens den kjølige sommerkvelden holdes litt på avstand.

Ta med stolen
Med en liten klappstol blir hele hagen en sitteplass. Du kan for eksempel ta med deg stolen din og slå deg ned i kjøkkenhagen for å nyte synet av de små knoppene i bedet.

Der kan du sitte og nyte pausen fra lukingen, mens du får full valuta for rosenes fantastiske duft.

Skap selv hyggen med blomster og hagemøbler
Still en stol eller en benk der den tåler å stå hele året rundt og i all slags vær. Plassene blir brukt mye mindre hvis man må slepe møblene dit hver gang. Møbler av teak, terrazzo eller granitt kan alltid stå ute.

Gi plass til de små hyggelige sitteplassene ved for eksempel et spesielt duftende bedd og en liten dam i hagen.

Bruk bladene
Ved hjelp av hekker i forskjellige høyder kan du skape rom i hagen og skjerme for de plassene hvor det skal være mest mulig privatliv, som for eksempel en liten plass til å sole seg i.

Du kan også plante hekker som fungerer som et «rygglene» for benkene, og la slyngplanter klatre i en pergola ved benken.

Heng opp senga
En svevende ettermiddagslur i det flimrende lyset mellom trekronene er noe av det mest avstressende som finnes. Alle kan investere i en hengekøye, men det er dessverre langt fra alle som er så heldige å ha to trær som egner seg til å henge opp hengekøya i.

Det er et langtidsprosjekt å plante trær med henblikk på å bruke dem til å henge opp hengekøya i, men husk at en hengekøye faktisk kan henge i veldig lange tau, hvis det altså er trær i hagen som passer til formålet.

Annonsørinnhold


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.