Jeg hadde nylig gleden av å være gjest hos Hans Anton Kristiansen sin podcast som ble streamet live på Facebook. Tittelen var «Hvorfor tør ikke media å ta i Barnevernssaker? Jeg spør redaktør Gunnar Andreassen».
I podcasten forklarer jeg hva som gjør at media som aviser, radio og TV ofte ikke dekker saker om barnevern. Podcasten er til nå sett av over 5.000 og jeg har blitt kontaktet av Marianne Skånland som ba meg lage en artikkel basert på podcasten.
Marianne Skånland er tidl. professor ved Universitetet i Bergen og tidl. medlem av det vitenskapelige råd i Stiftelsen för rättspsykologi i Stockholm og har vært sakkyndig vitne i fylkesnemnd, tingrett og lagmannsrett.
Så på hennes oppfordring, her en frittstående artikkel om hva som hindrer at man får omtale av en barnevernssak i media, og hvordan du kan få omtale av din barnevernssak i media likevel.
Derfor får man ikke omtale i media
Nedenfor har jeg listet opp de vanligste årsakene til at gamle media (inkludert nettaviser) velger å ikke dekke barnevernssaker.
- At man ikke klarer formulere saken. Vanligvis skyldes dette at foreldrene er for traumatiserte til at de kort og konsist kan beskrive hva de har blitt utsatt for.
- Statsstøtte. Mange medier får statsstøtte, og i mange saker er staten motpart. Mange journalister og redaksjoner kvier seg derfor for å kritisere staten.
- Annonseavtaler. Ofte er Bufdir, Bufetat og kommunen annonsører i mediene. Mange journalister og redaksjoner kvier seg derfor for å kritisere annonsørene sine.
- Media samarbeider med kommunen. Lokale medier er ofte avhengige av gjensidig samarbeid med kommunen, det vil si at kommunen kan begrense tilgang til nyheter og lignende.
- Tid. De som tar imot nyhetstips og lignende har begrenset med tid. Om din sak ikke kan bli klassifisert som en nyhet i løpet av sekunder havner den fort i søppelet.
Slik får du omtale i media likevel
Årsakene til at gamle medier velger å ikke dekke din sak om barnevern er likevel ikke absolutte. Du kan selvsagt få dekning i media, men da bør du følge disse tipsene:
- Formuler saken din. Lag først et kronologisk sammendrag, trekk ut det viktigste eller de viktigste momentene. Finn det viktigste av momentene og beskriv saken kort i en setning eller to. Bruk setningen(e) til å lage en overskrift, bruk overskriften og den korte beskrivelsen i din mail til media. Få hjelp av noen til å gjøre dette.
- Gjør saken kort. Din henvendelse til media bør være kort. Overskriften, beskrivelsen i mailen og vedlegg må være kort, ikke send mange vedlegg, helst kun ett.
- Informasjon i din mail må la seg faktasjekkes kjapt. Helst med vedlegget, mobilnummer eller en link i din mail.
Du trenger ikke media
Mange låser seg i gamle tankesett i ekstreme situasjoner. Som for eksempel: den lokale mediebedriften må skrive om saken, slik kan fornuften eller rettferdigheten seire.
Den største avisen i din by heter Facebook. Den største TV-kanalen heter YouTube. Det finnes mange andre medier også, som X (tidl. Twitter), Instagram, TikTok, Spotify og lignende. Om gamle media ikke vil dekke saken din, har du moderne media.
Klarer du formulere saken i sosiale medier som du har på din smarttelefon, vil alle i ditt lokalmiljø vite om saken likevel. Og ønsker gamle medier være relevante dekker de slike saker.
Forstår du hva nyheten egentlig er?
Mange tenker kanskje at det er media som ikke forstår hva nyheten i saken er. Men mange forstår ikke det juridiske og hva som er nyheten i egen sak. For eksempel: de fleste barn i Norge tas ut av hjemmet mot sin vilje. Den juridiske definisjonen på dette er kidnapping. En kidnapping er selvsagt en nyhetssak.
Filmer du kidnappingen og legger den ut på YouTube, Facebook etc. er det en nyhet. Velger du å anmelde kidnappingen til politiet er det også en nyhet.
Er det slik at de som kidnappet eller medvirket tjener penger på aktiviteten sin? Det er vinningskriminalitet og kalles menneskehandel. Kan du identifisere hvem de involverte er og hvor mye penger de får av kommunen eller lignende kan du anmelde det også. Det er en nyhet.
I enkelte tilfeller er det dessverre politiet som utfører kidnappingen på vegne av kommunen, og det er jo selvsagt en nyhet det også.
Videoen over illustrerer hvordan man kan bruke media i slike saker. Denne videoen gikk viralt på Facebook, så YouTube, det finnes flere versjoner av den oversatt til forskjellige språk, og så ble den omtalt i gamle medier også. Denne saken løste seg kjapt.
Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.