Sy dine egne klær og spar penger

Å sy sine egne klær har blitt mer og mer populært, og det er det flere gode grunner til. Ikke bare er det morsomt å sy egne klær, men det er også en fin måte å spare mange penger på. Hvis du ikke har begynt å sy ennå, så husk at det aldri er for sent.

Her kan du lese en guide til hva du trenger og hvordan du kan bli med på “upcycle”-bølgen.

Hvorfor sy egne klær?
Klær er dyrt, og kule, flotte og gode klær er enda dyrere. Selv om moteriktige kvalitetsklær kanskje ikke passer så godt inn i livet til en student, en arbeidsledig eller andre med et budsjett med visse begrensninger, så prioriteres likevel moteklær særdeles høyt av mange. Hvis man lever på studielån, så utgjør et par bukser til mer enn tusen kroner en stor del av budsjettet man har.

Dette er egentlig penger du kunne spare og bruke på noe helt annet hvis du syr litt selv. En av fordelene med å sy dine egne klær er at det er mulig å sette sitt eget preg på det. På denne måten unngår du å bruke de samme klærne som de fleste andre, selv om du er smakfullt og moderne kledd på.

Dette trenger du for å komme i gang
Selv om det selvfølgelig er en mulighet, så er nok den beste løsningen ikke å bare starte med nål og tråd og se hvor det hele bærer hen. En langt bedre idé er å skaffe seg en god og stabil symaskin av god kvalitet. En symaskin til nybegynnere behøver ikke nødvendigvis å ha all verdens funksjoner, og en mekanisk symaskin av en viss kvalitet bør være nok til å få de resultatene du ønsker.

Hvis du gjerne vil være veldig nøyaktig og vil lage finere søm, kan du gå på jakt etter en elektronisk symaskin hvor du mer nøyaktig kan justere ting som sømlengde og nåleposisjon. Det finnes et stort utvalg av symaskiner på nettet, og du finner helt sikkert noe som passer perfekt til deg og dine behov.

Begynn i det små
Å begynne på et syprosjekt er ikke lett. Derfor anbefales det å starte med et snittmønster som du deretter kan tilpasse til din egen størrelse. Du kan finne snittmønster i alle tenkelige former på nettet, og det er garantert noe som passer til deg. Hvis du derimot ønsker å endre noe som allerede er laget, anbefales det å finne noe i en bruktbutikk og sy det om litt for å tilpasse snittet.

I prinsippet behøver du ikke å kunne særlig mange syteknikker hvis du bare har lyst til å lage basisklær – men hvis resultatet skal bli bra, da bør du i det minste kunne lage masker og sy sikksakk. En god idé er å sy putevar til å begynne med, slik at du kan øve deg på grunnleggende teknikker før du begynner å sy drømmeklærne dine.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.