Norske virksomheter drømmer om digital vekst, men mange snubler i eget systemkaos, ifølge en ny undersøkelse uført på vegne av Columbus.
En ny undersøkelse viser at 44 prosent av norske ledere mener virksomheten deres har mange digitale systemer som ikke samhandler godt. Samtidig sier én av tre at de må gjøre store endringer i forretningsmodellen sin de neste fem årene.
– Dette er alarmerende tall. Når så mange vet at de står foran betydelig omstilling, men samtidig opererer med fragmenterte systemlandskap, har de et dårlig utgangspunkt for å lykkes, sier Petter Wersland, daglig leder i Columbus Norge.
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Columbus. Den omfatter 503 ledere med beslutningsansvar i virksomheten de jobber i.
Dårlig integrasjon hemmer innovasjon
Wersland peker på at teknologiske silostrukturer ofte bremser både innovasjon og effektivitet.
– Dårlig integrasjon mellom forretningskritiske systemer gjør det vanskelig å hente ut sanntidsdata, automatisere prosesser og skalere nye tjenester. Når man samtidig planlegger omfattende endringer i forretningsmodell, blir dette en alvorlig svakhet, sier han.
Økosystemer flytter makt
Han understreker at digitalisering ikke bare handler om interne forbedringer, men om posisjonering datadrevne verdikjeder.
– Det handler ikke bare om din egen virksomhet. Hvis partnerne dine opererer i integrerte økosystemer og du fortsatt sitter fast i fragmenterte løsninger, vil du falle utenfor. Økt samhandling mellom systemer og aktører er avgjørende for å lykkes, sier Wersland.
– Mange ledere tror digitalisering handler om teknologiinvesteringer. Men de største verdiene ligger i evnen til å tenke helhetlig om dataflyt, samhandling og forretningsstrategi, avslutter Wersland.