Telia-mobiltall: Rekordmange turister i Norge

Utenlandske turister besøker Norge som aldri før, viser tall fra Telias mobilnett. I mai var det 1 million besøkende fra utlandet i Norge, og flesteparten av disse kom fra Tyskland. Samtidig reiser nordmenn til utlandet mer enn før pandemien.

– Det er helt tydelig at utenlandske turister setter kursen mot Norge nå, og vi kan bekrefte trenden reiselivsnæringen ser med økt trykk fra utlandet. For første gang i historien var det over 1 million utlendinger i Norge i mai i vårt mobilnett, forteller Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

Rekorden totalt sett ble satt i juli i fjor med 1,5 millioner utenlandske gjester i Telias mobilnett.

– Det blir spennende å følge tallene for sommermånedene og se hvordan lav kronekurs, mer behagelig sommerklima og vakre reisemål i Norge påvirker turiststrømmen. Med den tendensen reiselivsnæringen ser allerede med fullbookede overnattingssteder i juli og august kan det være at besøksrekorden står for fall denne sommeren, sier Kaalen.

Tryggere turister i Telias nett

Det er altså duket for store mengder utenlandske turister til Norge i sommer, og de oppsøker gjerne vill natur og spektakulære attraksjoner. Dessverre skjer det at noen av disse roter seg bort eller feilvurderer terreng og vær. Skulle det bli nødvendig å iverksette en søk- og redningsaksjon for turister som er savnet eller har gått seg bort er det langt lettere nå enn før.

SJEKK OGSÅ:  Stadig flere vil ha mer mobildata

Telia benytter aktivt såkalt triangulering, og har hatt systemet på plass i fire år allerede for egne kunder. Nytt av året er at det samme gjelder for gjester i Telias nett, og Telia er den eneste operatøren som inkluderer besøkende.

– Systemet fungerer slik at vi henter ut referansepunkt fra tre forskjellige basestasjoner og regner ut antatt posisjon til den savnede med hjelp av gode støtteverktøy. Telefonen til den savnede kan lokaliseres ned til noen hundre meters radius, som er stor forskjell fra tidligere, da søkeområdene var flere kvadratkilometer store, forklarer Kaalen.

– Tid er avgjørende i leteaksjoner, og det sier seg selv at mer nøyaktig bistand til nødetater er avgjørende for om den savnede finnes i live eller ikke. Turister som befinner seg i vårt nett er altså tryggere.

SJEKK OGSÅ:  Posten misbrukes i svindel: Stopper annonsering på Facebook

Nordmenn reiser utenlands mer enn før pandemien

I tillegg viser Telias tall at nordmenn i mai reiste mer til utlandet enn de gjorde i mai 2019, altså før pandemien. Litt over 600 000 Telia-kunder reiste ut av landet i mai, og det er syv prosent flere sammenlignet med i fjor, og seks prosent mer sammenlignet med 2019.

– Vi ser også at vi bruker mer mobildata enn før når vi er på reise utenfor Norge. Datavolumene for mai var 23 prosent høyere enn mai i fjor, forteller Kaalen.

Topp 10 utenlandske turister på besøk i Norge i mai:

 1. Tyskland
 2. Sverige
 3. Storbritannia
 4. Polen
 5. USA
 6. Danmark
 7. Frankrike
 8. Nederland
 9. Ukraina
 10. Spania

Topp 10 land nordmenn reiste til i mai:

 1. Sverige
 2. Danmark
 3. Polen
 4. Spania
 5. Tyskland
 6. Storbritannia
 7. Frankrike
 8. Italia
 9. Nederland
 10. Hellas

Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.