TikTok datasenter i Norge åpnet

Green Mountain har offisielt overlevert den første datasenterbygningen ved sitt OSL2-Hamar anlegg til TikTok. Dette betyr at TikTok nå kan begynne å installere, kable og teste sine servere og utstyr i datahallene. Dette er et omfattende arbeid som tar flere måneder, slik at datasenteret forventes å gå i drift i Q2 2024. 

Bygget er det første av tre bygg som er planlagt levert til TikTok i løpet av de kommende månedene. Hvert av byggene har en kapasitet på 30MW. Når anlegget står ferdig vil det være Europas største datasenter som driftes på fornybar energi. For TikTok er dette datasenteret en viktig brikke i deres Project Clover om datasikkerhet.

– Vi er veldig glade for å kunne overlevere nøkkelen til TikTok i dag. Dette er en viktig milepæl for oss som selskap. Vi har samarbeidet godt med både TikTok og vår hovedentreprenør CTS Nordics for å nå denne fasen av prosjektet. Nå skal TikTok utføre sitt arbeid i den første bygningen mens byggearbeidet fortsetter på de to gjenværende byggene. Så det vil fortsatt være mye aktivitet på anleggsplassen fremover, sa administrerende direktør i Green Mountain, Svein Atle Hagaseth.

SJEKK OGSÅ:  TikTok-video om Hustadvika barnevern går viralt

Ved den offisielle overleveringsseremonien var Theo Bertram, visepresident for politikk og myndighetskontakt i Tik Tok, til stede sammen med de to ordførerne fra Hamar og Løten kommuner. Prosjektet har allerede skapt betydelige ringvirkninger i lokalsamfunnet, noe som ordførerne setter pris på.

– Nye arbeidsplasser og flere lokale forretningsmuligheter er blant effektene vi opplever i regionen. Det er gledelig at prosjektet har god fremgang og jeg ser frem til enda flere muligheter i årene som kommer. Dette er det desidert største næringsprosjektet vi har hatt i kommunen vår, sa ordfører i Hamar, Vigdis Stensby.

SJEKK OGSÅ:  Influensere kastet ut av Stein Saks Papir mesterskap

Datasenteret vil ikke bare bruke fornybar energi, det vil ha en PUE på mindre enn 1,2, noe som gjør det ekstremt energieffektivt. I tillegg gir det et enormt potensial for gjenbruk av varme.

– Vi er for tiden i dialog med flere industri- og forskningsinstitusjoner for å identifisere potensielle prosjekter og initiativer som kan dra nytte av denne varmen. Datasenteret er allerede designet for å kunne avgi varmen til eksterne aktører på en effektiv måte. Denne energien er en verdifull ressurs og jeg er overbevist om at vi skal finne gode måter å utnytte den på, sa bærekraftsdirektøren i Green Mountain, Torkild Follaug.


Oppdag mer fra GunnarAndreassen.com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.