Skatteetaten har kontrollert næringsdrivende som tjener penger på innhold på den digitale plattformen OnlyFans. 24 personer er ilagt tilleggsskatt og fire er så langt anmeldt.
– Det er svært alvorlig at flere av de som selger innhold via OnlyFans unnlater å innberette skattepliktig inntekt, sier divisjonsdirektør Odd Woxholt i Skatteetaten.
35 kontroller er avsluttet, og det er fattet vedtak om inntektsøkning på rundt 36 millioner kroner. De fleste kontrollerte er unge kvinner. Fire personer er så langt anmeldt og flere vil bli anmeldt i tiden fremover. I en av sakene er det tatt ut tiltale og saken skal opp for Drammen tingrett i januar neste år.
– Kontrollperioden omfatter inntektsårene 2019-2022. I 19 av sakene er det ilagt 40 prosent tilleggsskatt, mens fem personer har fått tilleggsskatt på 20 prosent. I tillegg er åtte saker oversendt Nav med mistanke om trygdebedrageri, noe som gjør sakene enda mer alvorlige, kommenterer divisjonsdirektør Woxholt.
Selv ansvarlig for å overholde reglene
Dersom du har mer enn sporadiske og ubetydelige inntekter fra sosiale medier, er dette med stor sannsynlighet å regne som næringsinntekt og skal oppgis i skattemeldingen. I mange tilfeller er du også pliktig til å registrere deg i mva-registeret.
– Resultater fra våre kontroller tyder på at mange ikke gjør dette, til tross for at man selv er ansvarlig for å sette seg inn i skatteplikten og overholde de til enhver tid gjeldende skatteregler, forklarer Woxholt.
Skatteetaten har oversikt over all inntekt fra OnlyFans-plattformen til Norge, og Woxholt oppfordrer alle som selger innhold på digitale plattformer som OnlyFans, Youtube og Twitch til å bruke regnskapsfører for å sørge for at inntekten blir riktig rapportert.
– Lar du være å oppgi alle inntekter risikerer du tilleggsskatt eller politianmeldelse, forteller divisjonsdirektør Woxholt.
Anbefaler å engasjere regnskapsfører
Skatteetaten jobber kunnskaps- og risikobasert, og innretter våre ressurser der vi til enhver tid mener risikoen er størst for skatteunndragelse.
– Med økt digitalisering oppstår nye forretningsmodeller. Vi følger med på etterlevelsen og gjennomfører kontroller hvis etterlevelsen blir for lav, sier Odd Woxholt i Skatteetaten.
Dersom du er i tvil om du rapporterer riktig til Skatteetaten, anbefaler Woxholt å engasjere en regnskapsfører.
– Grensen mellom privatutgifter og utgifter til bruk i næringsvirksomheten er i denne bransjen uklar og mange trenger nok veiledning fra regnskapsfører for at regnskapene skal bli korrekte. Vi ser at de som benytter regnskapsfører etterlever regelverket i langt større grad enn de som ikke har regnskapsfører.
Kan rette skattemeldingen tre år bakover
Skattemeldingene for 2023 viser at mange av de kontrollerte nå har engasjert regnskapsfører og innrapportert inntekt.
– Dette er gledelig. Men dessverre viser det seg også at litt under halvparten av de kontrollerte fremdeles ikke etterlever. Her må vi foreta nye kontroller og i slike tilfeller ender det som regel med anmeldelse. Det er imidlertid, frem til du mottar varsel om kontroll, mulig å sende inn riktig skattemelding for 2023 og dermed unngå anmeldelse eller tilleggsskatt, opplyser divisjonsdirektør Odd Woxholt.
Dersom du mistenker at du har gjort feil kan du selv rette dette i skattemeldingen inntil tre år tilbake i tid såfremt du ikke allerede er tatt ut til kontroll.